Włoski deser bez pieczenia o smaku kawy i amaretto. Idealny do popołudniowej kawy z przyjaciółką, ale też jako zwieńczenie kolacji w większym gronie. Szybki w przygotowaniu i pięknie się prezentujący.
Skusicie się?
Składniki:- 500 g podłużnych biszkoptów
- 50 ml mocnej kawy
- 50 ml likieru amaretto
- 250 g sera mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 6 łyżek kakao
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Ser mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodawaj bitą śmietanę. Całość wymieszaj.
Biszkopty nasącz kawą wymieszaną z amaretto. Układaj je w naczyniu szklanym - jeśli chcesz całość podać na stół lub w blaszanym (ale wtedy pokrój tiramisu w kuchni) ;)
Pierwszą warstwę biszkoptów posmaruj kremem, posyp kakao, ułóż kolejną warstwę, posmaruj kremem i znów posyp kakao.
Wstaw do lodówki na klika godzin.