Sernik... Uwielbiam pod każdą postacią. I ten klasyczny, i wiedeński, i z rosą, i na zimno... W tradycyjnych przepisach nieodłącznym składnikiem jest cukier, a, jak już wspominałam, staramy się ostatnio go unikać. Moja mama wyszperała gdzieś przepis na sernik z miodem. Brzmi nieprawdopodobnie? To prawda :) Ale efekt jest zaskakująco dobry :)
Składniki:- 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki kakao
- 40 dag masła
- 6 jajek
- szczypta soli
- 2 szczypty imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. miodu
- 1 kg białego sera na sernik (zmielonego)
- 10 dag rodzynek
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z kakao, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 20 dag schłodzonego masła i 1 jajko. Posiekaj, a następnie zagnieć półkruche ciasto. Z ciasta zrób kulę i schłódź w lodówce.
20 dag miękkiego masła utrzyj z miodem i 5 żółtkami. Przypraw szczyptą imbiru i soli. Dodaj zmielony ser i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj namoczone rodzynki i 5 ubitych na sztywną pianę białek. Masę serową delikatnie wymieszaj.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Pierwszą część skrusz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na pokruszone ciasto wylej masę serową, a wierzch posyp pokruszoną resztą ciasta. Piecz w temp. 200 st. przez 1 godzinę.