Czas okołoświąteczny obfituje w rozmowy o jedzeniu. Też tak macie? :)
Przepis na jajka w tym fenomenalnym sosie dostałam kilka dni przed Wielkanocą od czytelniczki, która systematycznie odwiedza moją Bibliotekę... Pani Anito - dziękuję :)
Sos ma w sobie to "coś", co wspomina się długo i często chce się powtarzać. Kolejny raz przygotuję już wkrótce - może na spotkanie imieninowe?
Składniki:- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szkl. majonezu
- 1 szkl. jogurtu
- 1/2 słoiczka pieczarek konserwowych
- 3-4 duże ogórki konserwowe
- 1/2 słoika czerwonej papryki konserwowej
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka obierz, przekrój na pół wzdłuż i ułóż w naczyniu.
Pieczarki, ogórki i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj posiekany koperek, majonez i jogurt. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej jajka. Udekoruj koperkiem.
Jajka najlepiej smakują następnego dnia, jak przegryzą się z sosem.