Kilka tygodni temu wybraliśmy się na spotkanie "Pleszewska Kuchnia Społeczna". Ideą była wymiana inspiracji, przepisów, smaków na dania z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sałatka, którą Wam proponuję, zdobyła nasze serca szybkością przygotowania i smakiem. Jeśli jesteście weganami, zwykły majonez zastąpcie wersją wegańską.
Składniki:- 1 szkl. suchego ryżu
- słoik marchewki z groszkiem
- puszka kukurydzy
- 1/2 szkl. słonecznika
- sól
- pieprz
- majonez lub jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj na sypko. Ostudź.
Słonecznik upraż na suchej patelni. Ostudź.
Do ryżu dodaj odsączone: marchewkę z groszkiem i kukurydzę oraz połowę słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj tyle majonezu, ile lubisz. Wymieszaj.
Wierzch posyp pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)