Placuszki pachnące wanilią do przygotowania których można użyć ryżu z wczorajszego obiadu :) Znów się kłaniają moje skłonności recyklingowe ;) Są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej :)
Składniki:- 120 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 3/4 szkl. mąki ryżowej
- 1/2 szkl. napoju ryżowego
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- odrobina esencji waniliowej
- olej do smażenia
- konfitura lub owoce do podania
Mąkę wymieszaj z jajkami, napojem ryżowym, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i wanilią. Dodaj ryż i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką kładź placuszki. Smaż na złoto, ostrożnie obracając na drugą stronę. Placuszki osącz na papierowym ręczniku. Podawaj tak, jak lubisz.