Serce mi się kroi, gdy widzę sterty dojrzałych bananów w sklepach. Sterty, po które mało kto sięga, a w których jest najwięcej słodyczy i które mają najniższą cenę...
Moim ulubionym sposobem na takie przejrzałe banany jest ciasto, które przygotowuje się chwilę, które może być alternatywą dla lodów... Ciasto o wdzięcznej nazwie... Bananowiec...
Składniki:- 5 dojrzałych bananów
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3 galaretki
- 1 paczka biszkoptów
Sposób przygotowania:
Przygotuj galaretki - na 1 galaretkę weź 1 szklankę wrzątku.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim biszkopty i zalej niewielką ilością wystudzonej galaretki. Wstaw do lodówki.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pokrojone w grube plastry banany. Zmiksuj razem z masłem. Dodaj jedną wystudzoną galaretkę. Powstałą masę wyłóż na schłodzone biszkopty i wstaw do lodówki. Po upływie około 30-40 minut wylej na stężałą masę resztę galaretki.
Schłódź.