Babka, która świetnie się sprawdzi nie tylko na wielkanocnym stole. Lekko wiśniowa, wilgotna, aromatyczna... Przepis znalazłam tu, po lekkich modyfikacjach dodaje na listę "do ponownego przygotowania" :)
Składniki:- 3/4 słoika dżemu wiśniowego
- 20 dag masła
- 30 dag cukru
- 5 jajek
- 40 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 3 łyżeczki kakao
- esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem, ucierając dodawaj po 1 jajku po każdym chwilę miksując. Masę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto podziel na pół - jedną część wymieszaj z dżemem, drugą z kakao i esencją waniliową.
Formę do babki posmaruj olejem i oprósz mąką. Do formy najpierw przełóż jasne ciasto, potem ciemne. W kilku miejscach skręć ciasto widelcem, by kolory się przemieszały.
Piecz 60-80 minut w 175 st. (do suchego patyczka)