Wi
tam Was po dłuższej przerwie, spowodowanej wyjazdem i kłopotami technicznymi ze zmianą laptopa, na którym do tej pory pracowałam. Wszystko niestety trwało nieco dłużej, niż przewidywałam, ale w końcu się udało. Jestem z nowymi pomysłami nie tylko na słodkości, ale także wytrawne wypieki. Dzisiaj właśnie jeden z takich wypieków – sycąca, pachnąca latem w Grecji pizza gyros. Na chrupiącym drożdżowym cieście klasyczne greckie dodatki: feta, oliwki, papryka...Składniki na około 8 – 10 osób:
Ciasto:
400g mąki,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
½ łyżeczki pieprzu,
21g świeżych drożdży,
10 łyżek oliwy lub oleju,
Obłożenie:
600g piersi z kurczaka,
paczka przyprawy do gyrosa (ok. 4 łyżek),
5 średniej wielkości cebul (mogą być czerwone),
czerwona papryka,
250g pomidorów – najlepsze będą odmiany o mięsistym środku,
150g ciemnych oliwek,
½ pęczka świeżego tymianku,
300g sera typu feta,
100g parmezanu w kawałku,
425ml przetartych pomidorów,
3 ząbki czosnku.
Mąkę, cukier i sól wsypać do dużej miski i wymieszać. Drożdże rozpuścić w 225ml ciepłej (nie gorącej) wody. Drożdże i 7 łyżek oliwy dodać do mąki, wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Cebule w cienke plasterki. Pierś z kurczaka i cebule wymieszać z 3 łyżkami oliwy, przyprawą do gyrosa i pieprzem. Paprykę i pomidory pokroić w paski. Oskubać listki tymianku. Fetę grubo rozkruszyć a parmezan zetrzeć.
Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso z cebulą. Patelnię z gyrosem zdjąć z pieca, wrzucić do niej paprykę, pomidory i oliwki – wszystko wymieszać i ostudzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą jeszcze raz wyrobić na obsypanej mąką stolnicy i rozwałkować na owalne placki (ok 20 na 40cm). Ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Czosnek przecinąć przez praskę i wymieszać z przetartymi pomidorami. Pomidory rosmarować na plackach i wyłożyć zawartość patelni. Posypać parmezanem, fetą oraz tymiankiem. Piec przez 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC (175ºC z termoobiegiem).
Pozdrawiam,
Słodka Hexe