Są produkty, które zawsze warto mieć w lodówce. Między innymi dobrej jakości gotowe ciasto francuskie. Na mały głód, na dźwięk dzwonka niezapowiedzianych gości i wiele innych sytuacji, w których pragniesz zjeść coś dobrego. I najlepiej szybko.
Są smaki, które nigdy się nie nudzą. Jeśli pomidory - to tylko te najsłodsze, w głębokim odcieniu czerwieni, przepysznie soczyste. Standardowo z czosnkiem, ziołami, oliwkami i oczywiście oliwą.
tarta z pomidorami:
-kawałek ciasta francuskiego, użyłam około 1/3 opakowania
-twarożek, serek kanapkowy, u mnie puszysty, naturalny (ziołowy lub czosnkowy też będzie w porządku), wykorzystałam około 3 łyżki
-dojrzałe pomidory lima, mi wystarczyło 1,5
-kilka oliwek
-bazylia, oregano, suszone pomidory z czosnkiem
-sól i świeżo zmielony pieprz
-oliwa z oliwek
Ciasto przekładam na papier do pieczenia, rozsmarowuję na nim serek. Na serku układam pokrojone w plastry pomidory oraz oliwki. Oprószam przyprawami, doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut, ciasto powinno być wypieczone i przyjemnie chrupiące. Nie ma potrzeby formowania grubszych rantów, ciasto rosnąc i listkując się zrobi to bez naszej pomocy. Jeszcze ciepłą tartę skrapiam oliwą i podaję. Na ciepło, lub zimno. Smacznego!