Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
W SMAK
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
66
Kategorie
76
Szparagi ze świeżymi ziołami
Szparagi były znane i uprawiane już w starożytności; w Polsce są obecne od połowy XVIII wieku.Związki chemiczne obecne w szparagach, w tym aminokwas asparagina, działają pobudzająco na pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu człowieka. Charak...
W SMAK
Szparagi
Rubiny z pieczonego buraka na listkach cykorii
"Rubiny" z pieczonego buraka, podanena listkach cykoriiz pleśniowym serem i gruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie.Składniki:1 duża cykoria1 duży bura...
W SMAK
Burak
,
Przekąski
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach
Sandacz jest jedną z moich ulubionych ryb. Należy do rodziny okoniowatych i jest drapieżnikiem. Dorasta do ok. 100 cm długości. Występuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.Sandacz ma białe i bardzo smaczne mi...
W SMAK
Ryby
Zupa miso
Zupa miso jest przygotowywana na bazie pasty o tej samej nazwie, która sporządzana jest z gotowanej soi i ryży, poddanych fermentacji z użyciem kropidlaka żółtego - kosmopolitycznego grzyba występującego głównie w rejonie tropikalnym. W późniejszym eta...
W SMAK
Zupy
,
Kuchnia azjatycka
Wiosenna surówka z ogórka, pomidorków koktajlowych i awokado
Zrobiło się nieco zimno, wszak to kwiecień-plecień, ale ochotę na jedzenie cięższych rzeczy mam jednak jakby mniejszą. Zielenina znów wróciła do mych łask, stąd dzisiejsza sałatka. To tak w ramach zmiany opon na letnie ;)Jeśli wykorzystacie tylko 1/2 a...
W SMAK
Surówki
Przepiórka z farszem z żurawiny i purée z zielonego groszku
Przepiórka to średniej wielkości ptak wędrowny z rodziny kurowatych. Masa jej ciała to zwykle ok. 110 g. Zamieszkuje prawie całą Europę, Azję Środkową i Afrykę Północną. I choć mała, jest wyjątkowo smaczna!Swoje przepiórki upiekłem owinięte w portugals...
W SMAK
Drób
,
Przepiórka
Zupa curry z batatem
Lato za pasem, więc czas zadbać o swoje fałdy. A właściwie o to, by były nieco mniejsze...Zupa, którą zrobiłem, powinna być w tym pomocna ;)Jednym z warzyw, które wykorzystałem do zrobienia tej zupy, jest batat. Na średniej wielkości garnek wysta...
W SMAK
Zupy
,
Batat
Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem
Dobrą białą kiełbasę coraz trudniej jest dostać, ale jeśli już Wam się to uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona ze świeżym rozmarynem.Do pieczonej białej kiełbasy dodaję szalotkę - jest delikatniejsza od z...
W SMAK
Wielkanoc
,
Biała kiełbasa
Żur na domowym zakwasie
Żaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie czekania, ale wystarczą 3-4 dni.Nie ma uniwersalnego ...
W SMAK
Zupy
,
Wielkanoc
Wielkanocna babka cytrynowa
Spytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję.Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale...
W SMAK
Wypieki
,
Wielkanoc
,
Ciasta
Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie.Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej w...
W SMAK
Jaja
,
Kanapki
Domowy zakwas na żur
Wielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz!Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakw...
W SMAK
Zupy
,
Wielkanoc
Proste muffiny czekoladowe
Przygotowanie muffinów czekoladowych jest prostsze, niż się wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut.Składniki (na 20 muffinów):300 g mąki tortowej150 g masła klarowanego150 g gorzkiej czekolady180 g drobnego cukr...
W SMAK
Desery
,
Wypieki
Blok czekoladowy z żurawiną, śliwkami i herbatnikami
Blok czekoladowy jest czekoladowy tylko z nazwy - czekolady w nim brak. Ale to rzecz z mojego dzieciństwa w Jaruzellandzie zwanym PRL, w którym czekolady, jak i wielu innych rzeczy zresztą, nie było lub były wielkim rarytasem. Kiedy moja mama robiła bl...
W SMAK
Desery
Bitki wołowe w sosie własnym
Bitki można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład dodając do nichgrzyby. Jednak to te najprostsze, we własnym sosie, smakują mi najbardziej. Zwłaszcza podane z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka.Składniki:ok. 800 g chudej wołowiny (użyłem udź...
W SMAK
Wołowina
Wyniki Konkursu Kulinarnego
!!!Mam przyjemność ogłosić wyniku Konkursu Kulinarnego!!!Książkę "Kuchnia Rosyjska" otrzymuje Anna Chmielewska za przepis na tartę owocową z kremem panna cotta - prostą w wykonaniu i bardzo efektowną.Dwie pozostałe książki, za zebranie największej licz...
W SMAK
Https://www.facebook.com/NaGazie?fref=ts
,
Konkurs kulinarny
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→