Szparagi były znane i uprawiane już w starożytności; w Polsce są obecne od połowy XVIII wieku.Związki chemiczne obecne w szparagach, w tym aminokwas asparagina, działają pobudzająco na pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu człowieka. Charak...
"Rubiny" z pieczonego buraka, podanena listkach cykoriiz pleśniowym serem i gruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie.Składniki:1 duża cykoria1 duży bura...
Sandacz jest jedną z moich ulubionych ryb. Należy do rodziny okoniowatych i jest drapieżnikiem. Dorasta do ok. 100 cm długości. Występuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.Sandacz ma białe i bardzo smaczne mi...
Zupa miso jest przygotowywana na bazie pasty o tej samej nazwie, która sporządzana jest z gotowanej soi i ryży, poddanych fermentacji z użyciem kropidlaka żółtego - kosmopolitycznego grzyba występującego głównie w rejonie tropikalnym. W późniejszym eta...
Zrobiło się nieco zimno, wszak to kwiecień-plecień, ale ochotę na jedzenie cięższych rzeczy mam jednak jakby mniejszą. Zielenina znów wróciła do mych łask, stąd dzisiejsza sałatka. To tak w ramach zmiany opon na letnie ;)Jeśli wykorzystacie tylko 1/2 a...
Przepiórka to średniej wielkości ptak wędrowny z rodziny kurowatych. Masa jej ciała to zwykle ok. 110 g. Zamieszkuje prawie całą Europę, Azję Środkową i Afrykę Północną. I choć mała, jest wyjątkowo smaczna!Swoje przepiórki upiekłem owinięte w portugals...
Lato za pasem, więc czas zadbać o swoje fałdy. A właściwie o to, by były nieco mniejsze...Zupa, którą zrobiłem, powinna być w tym pomocna ;)Jednym z warzyw, które wykorzystałem do zrobienia tej zupy, jest batat. Na średniej wielkości garnek wysta...
Dobrą białą kiełbasę coraz trudniej jest dostać, ale jeśli już Wam się to uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona ze świeżym rozmarynem.Do pieczonej białej kiełbasy dodaję szalotkę - jest delikatniejsza od z...
Żaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie czekania, ale wystarczą 3-4 dni.Nie ma uniwersalnego ...
Spytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję.Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale...
Pasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie.Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej w...
Wielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz!Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakw...
Przygotowanie muffinów czekoladowych jest prostsze, niż się wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut.Składniki (na 20 muffinów):300 g mąki tortowej150 g masła klarowanego150 g gorzkiej czekolady180 g drobnego cukr...
Blok czekoladowy jest czekoladowy tylko z nazwy - czekolady w nim brak. Ale to rzecz z mojego dzieciństwa w Jaruzellandzie zwanym PRL, w którym czekolady, jak i wielu innych rzeczy zresztą, nie było lub były wielkim rarytasem. Kiedy moja mama robiła bl...
Bitki można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład dodając do nichgrzyby. Jednak to te najprostsze, we własnym sosie, smakują mi najbardziej. Zwłaszcza podane z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka.Składniki:ok. 800 g chudej wołowiny (użyłem udź...
!!!Mam przyjemność ogłosić wyniku Konkursu Kulinarnego!!!Książkę "Kuchnia Rosyjska" otrzymuje Anna Chmielewska za przepis na tartę owocową z kremem panna cotta - prostą w wykonaniu i bardzo efektowną.Dwie pozostałe książki, za zebranie największej licz...