Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
W SMAK
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
66
Kategorie
76
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni
Wrzesień to pełnia sezonu na potrawy z dyni. A dynie, w zależności od odmiany, nie tylko wyglądają, ale i smakują różnie. W zeszłym roku zupę krem robiłem głównie z odmiany 'Blue Ballet' (przepis) - o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać, i o int...
W SMAK
Zupy
,
Dynia
Słodko-kwaśna sałatka z glonów wakame i ogórka
Pod tajemniczo brzmiącą nazwą "wakame" ukrywa się undaria pierzastodzielna. To glon morski należący do brunatnic jak nasz krajowy morszczyn pęcherzykowaty, tylko trochę większy.Pierwotnie undaria występowała w Morzu Japońskim. Dziś została introd...
W SMAK
Ogórek
,
Glony
,
Wakame
Tarta z owocami na kremie panna cotta
To już ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany.Składniki (na for...
W SMAK
Jagody
,
Tarta
,
Maliny
,
Porzeczki
Rumiane placki z cukinii
Cukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jejkwiaty, które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.zupę krem z serem rokpol...
W SMAK
Cukinia
Zupa kurkowa ze śmietaną
Upał nieco zelżał, więc można już przestać unikać gotowania. No i ciepła zupa smakuje jakoś inaczej.W lasach, co prawda, sucho i grzybów brak, ale kurki daje się kupić. A to te grzyby kojarzą mi się z latem, a nie jesienią, o której jeszcze nie c...
W SMAK
Kurki
Chłodnik tarchomiński
Lato w tym roku takie, że człowiek mógłby żyć samymi chłodnikami. Ten nie jest ani pierwszym, ani ostatnim z moich chłodników, ale wyszedł wyjątkowo dobry - zniknął w 15 minut - więc dla odróżnienia od pozostałych nadaję mu konkretną nazwę.Składniki:1 ...
W SMAK
Chłodnik
,
Botwina
Wiśnie pod kruszonką
Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. I poza jedną wadą - konieczności drylowania przed zrobieniem z nich czegokolwiek - mają same zalety! W medycynie naturalnej cenione są ze względu na zdolność oczyszczania organizmu z produktów przemiany materi...
W SMAK
Desery
,
Wiśnie
Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli
Arbuz, nazywany też kawonem, jest krewnym dyni. Pochodzi z Afryki, gdzie do dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie.Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać...
W SMAK
Bazylia
,
Arbuz
,
Feta
Chłodnik z ogórka i kalarepy z bazylią
Podobno istnieją ludzie, którzy kochają upały. Podobno niektórzy z nich kochają je bez względu na to, że mieszkają w mieście i codziennie chodzą do pracy. Cóż... Ja zdecydowanie do nich nie należę, dlatego wciąż szukam skutecznych sposobów na schłodzen...
W SMAK
Bazylia
,
Chłodnik
,
Ogórek
,
Kalarepa
Marynowane cytryny
Marynowane cytryny są niezastąpionym elementem kuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki.W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów.Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałate...
W SMAK
Cytryna
Kruche babeczki z kremem mascarpone i truskawkami
Lato to dla mnie czas kruchych babeczek z kremem i owocami. Piecze się je szybko, wystarczy kilkanaście minut, a kruchego ciasta można przygotować więcej niż potrzeba do jednorazowego wypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, m...
W SMAK
Truskawki
,
Mascarpone
Pierogi z jagodami
Jagody to cudowny wynalazek natury, o czym pisałem już wcześniej w przepisie najagodzianki. A pierogi z jagodami... cóż... to dla mnie potrawa wręcz kultowa :)Kilka razy starałem się je zrobić, według różnych przepisów z mądrych książek, ale zaws...
W SMAK
Jagody
,
Pierogi
Pesto alla genovese
Pesto alla genovese to pochodzący z Genui sos, którego głównym składnikiem jest bazylia - pochodząca z Azji i zdziczała na południu Europy już przed wiekami roślina jednoroczna.W Persji bazylia była nazywana zielem królewskim, a w średniowieczu była mi...
W SMAK
Bazylia
Nieco orientalna pasta z bobu na mleku kokosowym
To chyba najprostszy przepis, jakim do tej pory się z Wami podzieliłem. Na dodatek powstał przypadkiem za sprawą dobrego mleka kokosowego - takiego bez dodatku emulgatorów i innych zbędnych cudowności. Kiedy będziecie robić tę pastę, wybierzcie właśnie...
W SMAK
Bazylia
,
Bób
,
Mleko kokosowe
,
Pietruszka
Jogurtowy deser śniadaniowy z granolą i owocami
Do przygotowania pysznego śniadania wystarczy jogurt, owoce i odrobina magii w postaci granoli, czyli płatków owsianych lub jęczmiennych uprażonych z dodatkiem migdałów, wiórków kokosowych i miodu. Całość uzupełnia warstwa ulubionego dżemu, w moim wypa...
W SMAK
Desery
Słodko-kwaśna sałatka z bobu
Bób to jedno z moich ulubionych warzyw wczesnego lata. Zwłaszcza ten młody, który gotuje się w mgnieniu oka. Większość osób, które znam, je go po prostu tuż po ugotowaniu i bez żadnych dodatków. Taki też jest smaczny, ale z bobu można wyczarować wiele ...
W SMAK
Bób
,
Sałatki
1
2
3
Następna
→