Nie wytrzymałam do pojawienia się polskich truskawek w sklepach. Lato wydaje się wciąż zbyt odległe, a pokusa zjedzenia owoców przezwyciężyła potrzebę kupowania ich sezonowo.
Ostatnimi czasy udaje mi się wiele w kuchni.. zepsuć. Dlatego tym razem wybieram coś sprawdzonego, zakładając, że jeśli i to się nie uda, to rzucam pieczenie i zostaję.. piosenkarką :-) (to oczywiście żart, ponieważ na ucho nadepnął mi chyba największy żyjący ze słoni). Mrożone truskawki kroję wzdłuż w cienkie paski i dociskam do słodkiego ciasta kwaśne, czerwone "serduszka". Biała czekolada i kokos łączą się idealnie, a całości dopełnia waniliowo-maślany posmak. Co tu dużo mówić - zakochałam się w tym połączeniu i ze łzą w oku oddawałam je, bo miały być dla Niego (i znajomych).
Ciasteczka maślane z truskawkami, kokosem i białą czekoladą.
przepis na ok. 18sztuk (50gramowych)
310g mąki pszennej 200g masła, wyjętego z lodówki na godzinę przed przygotowaniem 110g cukru 100g wiórek kokosowych 100g białej czekolady, pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki pasty z wanilii ok. 150g mrożonych truskawek
Masło wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Pokroić je w
grubą kostkę i wrzucić do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać do niej mąkę, cukier, kokos, pastę z wanilii
i pokrojoną białą czekoladę. Całość wyrabiać dłońmi, aż składniki się połączą. Odmierzać na wadze kuchennej porcje po ok. 45g każda. Uformować w dłoniach kulkę, położyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć, by ciastko miało odpowiednią wielkość i ok. 1cm grubości. Kiedy wszystkie ciastka już są przygotowane, wyciągamy mrożone truskawki z lodówki. To ważne, żeby nie stały poza nią zbyt długo, bo trudniej będzie je "wcisnąć" do środka ciasteczek i będzie z nich wypływał sok.
Owoce kroimy wzdłuż, w cienkie paski. Palcami, delikatnie, wciskamy po 2-3 paski do ciastka. Możemy wyrównać krawędzie łyżeczką zamoczoną w ciepłej wodzie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175C, jeśli chcecie piec dwie blachy jednocześnie lepiej ustawić termoobieg na 150C i piec, w obu przypadkach, po ok. 15minut, aż brzegi się zrumienią. Wielbicielom maślanych ciasteczek polecam także ich jesienną wersję z suszoną śliwką - przepis tutaj. Lub ich wersję z bardzo ciekawym połączeniem smaków - cytryną i rozmarynem - przepis tutaj. Smacznego!
Holly Guacamole!!! Where have you been my whole life??? Im so glad I finally discovered you This is a story of how I fell in love with GUACAMOLE and avocado on its own. Jeszcze do niedawna wydawało mi się, że nie lubię awokado! Przekonałam się j...
Obiad na słodko? Tak, w Polsce uwielbiamy takie obiadki jak kluski, pierożki, naleśniki i wszystko to co jest mączne i z dodatkiem cukru. Jednak nie w każdym kraju są takie zwyczaje. Dlatego kluseczki można jeść nie tylko na obiad, ale również na śniad...
Jeszcze kilka dni temu taka rozgrzewająca zupa byłaby całkowicie na miejscu, dziś jakby mniej, ale kto wie co nas jeszcze czeka, śnieg w maju – to się już zdarzało. Dlatego, żeby nigdzie nie przepadł mi przepis na tą pyszną zupę, postanowiłam ją opubli...
Na dworze pięknie, a nawet powiedziałabym, że cudnie. Słoneczko wprawiło mnie w dobry nastrój i mimo chronicznego niewyspania, wygrzebałam głęboko ukryte pokłady energii i wyruszyłam z wózkiem na mały trening. 5 km w tak pięknych okolicznościach przyr...
For the second year in a row, the Polish Institute in Paris has organized an event promoting culinary heritage of Poland. It is positive that public institutions in charge of the promotion of Polish culture have finally embraced cooking and cuisine. Ju...
Ingredients / Składniki : 230 g. frozen strawberries / mrożonych truskawek100 g. sugar / cukier10 g. gelatin / żelatyny 150 ml. cream 30 % fat / śmietana 30 % 1. We must have small sponge cake. / Musimy mieć niski biszkopt2. Cut out sponge cake to ring...
Krakó Slow Wine is a wine bar and wine shop which opened a couple of months ago in the ex-industrial part of Kraków called Zabłocie. The area, where the Oscar’s Schindler Factory is also located, was a sad and depressing part of the city not so long ag...
A couple of months ago the Polish Institute in Paris asked me to co-organize an event promoting Polish cuisine. In September, La Fête de la Gastronomie is an important culinary event organized in France which is supported by the French Mi...