Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez orzechowego mazurka. Wcześniej nie przepadałam za tym rodzajem ciast, ale kilka lat temu spróbowałam właśnie ten mazurek na świątecznym obiedzie u mojej cioci. Spróbowałam i po prostu oniemiałam. Tak pyszne okazało się to niepozorne ciasto. Oczywiście od razu poprosiłam o przepis. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego: typowe składniki, prosta receptura. Najwyraźniej klucz do wyjątkowego smaku tkwi w doskonale dobranych proporcjach. Po raz kolejny przekonałam się, że w tradycyjnych przepisach naszych mam, babć i cioć kryje się wieloletnie doświadczenie kulinarne, które przekłada się na smak nawet najzwyklejszych potraw. Od tej pory orzechowy mazurek według przepisu cioci pojawia się co roku na moim wielkanocnym stole. Może będziecie mieli ochotę „zaprosić” go także do siebie?
Mazurek orzechowy
Na ciasto:
2 i ½ szklanki mąki krupczatki
2 żółtka, 1 całe jajko
20 dag masła
½ szklanki cukru pudru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Na masę orzechową:
20 dag mielonych orzechów
20 dag margaryny
20 dag cukru
100 ml śmietany kremówki
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na co najmniej 30 min do lodówki. W tym czasie w dużym garnku umieścić składniki na masę orzechową i gotować je 15 min. Masę ostudzić. Ciastem wyłożyć blachę o wymiarach 14x40 cm. Z reszty ciasta foremką wyciąć ciasteczka, które wykorzystamy do dekoracji. Ciasto piec ok. 25 min w temp. 180 st. C, ciasteczka piec ok. 5 min. Poczekać, aż ciasto trochę ostygnie i rozłożyć masę orzechową, udekorować ciasteczkami.
Mazurki to moim zdaniem są odpowiedzią na francuskie tarty. Równie pyszne i smaczne. Dają również wielkie pole do popisu. Każdy wybiera i piecze takiego mazurka jakiego lubi najbardziej. Według mnie najpyszniejsze to te z nadzieniem czekoladowym lub or...
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zaprasza...
Mazurek orzechowy z solonym karmelem marzył mi się już od dawna. To ciasto powinno przypaść do gustu zwłaszcza miłośnikom orzechów, bo jest bardzo solidnie napakowane kilkoma ich rodzajami. Celowo nie zdecydowałam się na jeden rodzaj orzechów, by smak,...
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych uważam za otwarte! Mazurek orzechowy na waflu z zapiekanym lukrem żółtkowym. Jestem fanką kruchego ciasta i
The post Mazurek orzechowy z kardamonem appeared first on candycompany.pl.
Poszerzam bazę przepisów na zdrowo-słodkie wypieki na Wielkanoc. Dzisiaj przedstawiam pierwszą zdrowszą wersję mazurka, do tego wegańską. Bazą mazurka jest kruche ciasto z mąki orkiszowej razowej, z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość wypełniłam...
Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek! Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie i to właśnie kruchy spód jest tutaj bardzo istotny! Ci...
Klasyczny, prosty, tradycyjny mazurek kajmakowy z bakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego ...
Mazurek to tradycyjne ciasto w kuchni polskiej. Nie może go zabraknąć podczas Wielkanocy. Każdy przygotowuje go inaczej. Jedni na spodzie kruchym, inni na biszkoptowym lub makaronikowym. Można go przekładać lub pokrywać słodką masą. Możliwości jest spo...