Uwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-)
Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
spód:
- 200 gram mąki
- 100 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:- 3 jaja
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:- jagody do wyłożenia
Przygotowuję ciasto:
Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg).
Przygotowuję masę:
Mieszam energicznie jaja z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodaję mąkę i łączę przez chwilę ze sobą. Do gotującego się mleka wlewam cienkim strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję masło i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na wystudzone ciasto, posypuję jagodami i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Gotowe!
SMACZNEGO! :-)