Po małym poradniku dotyczącym wytwórstwa wegańskich ciast, przyszedł czas na nową tarte.
Spód nie jest czymś nadzwyczajnym. Zmielone orzechy ziemne, wiórki kokosowe i pestki słonecznika. Nowością jest dodanie konfitury malinowej, która skleiła sypkie składniki.
Jak wspominałem w poście o ciastach można zrobić krem z orzechów ziemnych.
Macie dwie drogi postępowania. Możecie użyć gotowego masła orzechowego lub samodzielnie zmielić orzechy na pastę.
Kolejnym dodatkiem jest krem kokosowy i naturalne tofu. Gdybyśmy pozostali z takim składem to gwarantuje, że nikt by tego nie ruszył. Masa jest mdła.
Dlatego trzeba dodać trochę słodyczy i co ważne skórek z mandarynek. Nadadzą one cytrusowego smaku i sprawią, że krem będzie orzeźwiający. Możecie też dodać soku z cytryny, jeśli uznacie, że jest jeszcze mało wyraźny. Pamiętajcie tylko, że na wierzchu będą kwaskowe owoce, więc nie przesadźcie.
Krem jest gładki, po kilku godzinach lekko tężeje i można tarte kroić bez problemu.
Zamiast mandarynek polecam użyć czerwonych pomarańczy. Są niesamowite w smaku.
SKŁADNIKI:
Na spód:
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka pestek słonecznika
- szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
- 3 łyżki gęstej konfitury malinowej
Na krem:
- 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
- 1 kostka naturalnego tofu ok. 200 g
- pół szklanki nierafinowanego cukru pudru
- skórka z 7 mandarynek i ewentualnie sok z połowy cytryny
Na wierzch:
- 7 mandarynek
WYKONANIE:
Spód:
- wszystkie składniki prócz konfitury dokładnie rozdrobnić na małe okruszki malakserem
- dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać zwarta gliniasta masa
- formę do tarty o śr. ok 30 wylepić masą (najpierw boki, później dno. Nie za grubo)
Krem:
- do malaksera włożyć orzechy i mielić je do momentu uzyskania masła. Dodać białą, stałą część z puszki mleka oraz tofu, cukier i skórki starte z mandarynek. Całość dokładnie zmiksować na gładko
- krem wyłożyć na spód tarty
- mandarynki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu kremu
Słodka, aromatyczna nalewka z mandarynek idealnie sprawdzi się do świątecznych drinków. To też wspaniały, własnoręcznie robiony prezent, którym możecie obdarować bliskich. Pachnie
Artykuł Nalewka mandarynkowa (3 składniki) pochodzi z serwisu Wil...
Wyśmienita, mocno aromatyczna tarta z kremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Zachęcam do wypróbowania przepisu
Razowa tarta z czekoladą i kokosowo waniliowym kremem na stole i więcej do szczęścia nie potrzeba. Taka tarta to gratka dla sympatyków kruchych ciast, czekolady i owocowych dodatków. Tartę udekorowałam ziarenkami granatu, ale spokojnie mo...
Kolejny obiecany Wam przepis ląduje na blogu. Tym razem to tarta z jaglanym kremem. Prosta w wykonaniu, bez pieczenia i do tego bardzo smaczna. Mam nadzieję, że po Świętach macie jeszcze chęci na coś słodkiego
Tarta z malinami na kruchym ciecie z pysznym i sodkim kremem budyniowym z dodatkiem biaej czekolady. Tarta jest byskawiczna
Post Tarta z malinami pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Domowy chleb musli z rozmarynem posmarowany czekoladowym kremem kasztanowym i masłem fistaszkowym z bananemdomowy chleb musli z rozmarynem i rodzynkami (pieczony przeze mnie)domowe masło fistaszkowedomowy krem kasztanowy z kakao i mlekiem sojowymbanand...