W swoich dokonaniach kulinarnych przerobiłem już tony różnych ciastek ale te chyba biją na głowę czas przygotowania i składniki. Są idealne gdy brak jest czasu a mamy ochotę na coś słodkiego do przegryzienia. Nie pakujemy do środka żadnych tłuszczy, jajek a mąką jaka występuje to kukurydziana więc ciacha są bezglutenowe.Jakie są składniki? Wiórki kokosowe, banany, mak, mąka kukurydziana, rodzynki i żurawiny, orzechy włoskie i syrop dowolnie jaki do posłodzenia. Wystarczy wszystko wymieszać w misce i upiec i gotowe. Na wierzchu wylądowała czekolada z dodatkiem cynamonu.Do popołudniowego mleka z orzechów laskowych są idealne, tak jak i na piknik :-)SKŁADNIKI:
- szklanka wiórków kokosowych
- 2 banany
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki maku
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- szklanka dowolnych orzechów (u mnie włoskie)
- czekolada 90 lub 100%
- syrop do posłodzenia (u mnie daktylowy)
- łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
- do miski wkładamy wiórki, mak, banany i orzechy. Całość miksujemy blenderem ręcznym
- do masy dodajemy mąkę, rodzynki, żurawinę, mak i syrop w ilości by zapewnić sobie odpowiednią słodkość
- za pomocą łyżki (ja użyłem taką do lodów) kładziemy masę na papier do pieczenia
- ciastka pieczemy 30 minut w 180°C
- ciastka studzimy
- w garnku rozpuszczamy czekoladę z cynamonem i syropem
- rozpuszczoną czekoladę przenosimy do woreczka (np. do mrożonek), obcinamy końcówkę i wyciskamy cienkim strumieniem na ciastka. Chłodzimy