Jakiś czas temu ogłosiłem na swoim profilu na FB konkurs. Odbył się w związku z 10 000 polubieniem. Konkursowe zadanie dotyczyło potrawy z czekoladą w roli głównej. Przysłaliście wiele świetnych przepisów. Wygrały trzy.
Jednym z nich było czekoladowe ciasto z cukinią od Piotra Podolaka. Piotr rozpoczął niedawno swoją przygodę z weganizmem i prowadzeniem bloga kulinarnego GOTUJĄCY PIOTREK. Pod tym adresem znajdziecie oryginalny przepis na jego ciasto.
Stwierdziłem, że nie będę odtwarzał przepisu tylko go lekko zmodyfikuję. Ilość składników jest na dużą blachę.
Proponuję zrobić obydwa przepisy. Przepis Piotra jest prosty i szybki. Ciasto wilgotne i bardzo smaczne. Polecam szczerze. Niedługo pojawi się kolejny przepis z konkursu i będzie od Kasi
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 2 średnie cukinie
- 3 średnie banany
- 4 łyżki mielonego lnu + 12 łyżek wody
- 2 duże pomarańcze
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 czekolada 70% 100 g
- 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- 6 łyżek kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego (polecam melasowy muscovado. Nadaje karmelowego smaku)
Na polewę:
- 2 czekolady 70% po 100 g
- szklanka dowolnego mleka roślinnego
WYKONANIE:
Ciasto:
- cukinie przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach
- siemię lniane zalać wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut
- banany zmiksować na gładko
- z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (powinno być około 2 szklanki)
- sok podgrzać do wrzenia, dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników. Dodać len, cukinię (nie trzeba odsączać z wody) i banany. Dokładnie wymieszać
- w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i kakao. Dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać
- formę o wymiarach 25 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec około 30-35 minut w 175 stopniach. Wystudzić
Polewa:
- mleko zagotować, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia
- polać ciasto