Czym można świętować jak nie czekoladowym ciastem pełnym smaku. Pewnie jesteście ciekawi co to za święto. Otóż właśnie na blogu pojawił się 500 post :)
Ta forma ciasta jest dla tych, co nie lubią piec lub nie mają piekarnika :) Z czego w takim razie zrobić takie ciacho?
Obowiązkowo czekolada w formie gotowej lub przygotowana własnoręcznie (kakao lub karob z olejem kokosowym). Do tego dodatki smakowe i tzw. Składniki nadające kształt.
Uwielbiam połączenie czekolady ze strączkami. Idealnie pasuje czerwona lub czarna fasola. Do tego kasza jaglana. Taka mieszanka jest jednak dość mdła i potrzebuje przełamania. Najlepsze są owocowe i kwaskowe smaki. Pod ręką miałem akurat dżem z czarnej porzeczki i limonki. Idealnie się wkomponowały w smak czekolady.
Spód klasyczny. Wiórki kokosowe z pestkami słonecznika sklejone bananem lub daktylami.
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- szklanka pestek słonecznika
- 2 dojrzałe banany lub kilka łyżek gęstej, dowolnej konfitury
Na masę:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 czekolady 70% po 100 g
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
- dowolny syrop do smaku (daktylowy, trzcinowy, klonowy lub z agawy)
- skórka i sok z limonki
Na wierzch:
- pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 1 czekolada 70% 100 g
- dowolny syrop do smaku (daktylowy, trzcinowy, klonowy lub z agawy)
- dowolne bakalie na wierzch
WYKONANIE:
Spód:
- wiórki i pestki zmielić np. malakserem na drobne okruszki
- banany zmiksować lub rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników (proponuje po łyżce, dokładnie mieszać ręką) aż powstanie gliniasta zwarta masa
- dno tortownicy o średnicy ok. 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
Masa:
- kaszę przepłukać kilka razy wrzatkiem i ugotować w 1 szklance wody pod przykryciem na małym ogniu (az wchłonie całą wodę, ok. 15 minut). Wystudzić
- za pomocą malaksera lub blendera zmiksować fasole, wiórki, kasę, dżem, sok i skórkę z limonki oraz syrop
- w garnku zagotować białą, stałą masę z puszki, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać
- masę przełożyć na spód i schłodzić. Najlepiej włożyć na 2 godziny do zamrażarki a później przenieść do lodówki (jeżeli nie będziemy robić polewy, to na wierzch masy wsypujemy bakalie)
Polewa:
- w garnku zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i syrop. Mieszamy do rozpuszczenia się składników
- wylewamy na wierzch ciasta i układamy bakalie
- wstawiamy do lodówki na kilka godzin