Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
BURGERY WIOSNY CZYLI ZIOŁOWE
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
BURGERY WIOSNY CZYLI ZIOŁOWE
W sezonie świeżości młodych warzyw i ziół trzeba garściami czerpać co dała natura. Dostatek zielonych składników jest nieograniczony i stosunkowo tani a czasem i darmowy.
Burgerów na moim blogu jest wystarczający dostatek, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Pomysłów jest sporo i tylko od nas zależy na co mamy ochotę na obecną chwilę. Burgery w kuchni wegańskiej stanowią dość popularne danie. Wiele jest barów i restauracji serwujących przeróżne, sezonowe kotleciki. Nie będę oryginalny jak dodam, że moje ulubione serwuje KROWARZYWA o której będzie szerzej w kolejnym poście dotyczącym wege miejsc.
Wegeburgery wiosenne charakteryzują się zielonkawym kolorem i świeżością. Obowiązkowy jest składnik, który fajnie nam spoi całość i nada również konkretnego smaku ale takiego, który nie przytłoczy zieleniny.
W moich burgerach wiosennych składnikiem spajającym jest ciecierzyca i komosa ryżowa. Ingrediencje ziołowe to pokrzywa, szczaw, jarmuż, kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek, lubczyk, tymianek i drobno posiekane zielone szparagi. Dodatkowego smaku nadaje przyprawa curry i mielony kmin rzymski.
Sos do tych kotletów, to idealnie zmiksowany wegański majonez z dodatkiem skórki cytrynowej z miętą
SKŁADNIKI:
- pół szklanki komosy ryżowej
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 5 drobno posiekanych szparagów
- szklanka drobno porwanego jarmużu
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 3 łyżki drobno posiekanej pokrzywy
- 3 łyżki drobno posiekanego szczawiu
- 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 1 łyżka drobno posiekanego lubczyku
- 3 łyżki drobno posiekanego tymianku
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- komosę zalać wodą, dokładnie wymieszać i zagotować. Odlać wodę i ponownie zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu aż komosa wchłonie całą wodę. Wystudzić
- szparagi, jarmuż, pokrzywę i szczaw podsmażyć na łyżce oleju aż warzywa zmiękną. Wystudzić
- ciecierzycę zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
- blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę. Formować burgery
- piec 30 minut w
190°C
WEGANON
10 maj 15
NA ŚNIADANIE
,
WEGEBURGERY
NA ŚNIADANIE
119 przepisów
Polecane przepisy
BURGERY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
BURGERY Z CZERWONEJ SOCZEWICY przepis na wegetariańskie, kolorowe burgery
Przepisy Joli
Sól
,
Pieprz
,
Wegetariańskie
,
Cebula
,
Cebule
,
Marchewka
,
Jajko
,
So Riso
,
Olej SoRiso
,
Tani-obiad-lista
,
Wege-obiad-lista
,
Płatki owsiane
,
Sylwester-przekaski-lista
,
Kolendra
,
Słonecznik
,
Curry
,
Czerwona soczewica
,
Kminek
,
Pestki słonecznika
,
Pestki z dyni
BURGERY Z GRILLA
BURGERY Z GRILLA pyszne burgery prosto z ognia! Najlepsze burgery przygotujemy na własnym grillu
Przepisy Joli
Sól
,
Pieprz
,
Olej
,
Cebula
,
Pietruszka
,
Natka pietruszki
,
Grill
,
Musztarda
,
Wołowina
,
Olej rzepakowy
,
Broil King
,
Yt-jola-film
,
Pomidor
,
Antrykot
,
Ketchup
,
Bułki
,
Wołowina-obiad-lista
,
Grill gazowy
,
Mielony antrykot
Loverove 26.04.2017
Przegląd kolarskich newsów, specjalnie dla Was: 1. Ardeny w pełnej krasie, czyli zdjęcia lepsze niż wyścig Some terrific shots here from the 103rd edition of Liege-Bastogne-Liege: https://t.co/10Pvh5ssoN @kristoframon @jeredgruber pic.twitter.com/1a0EA...
XOUTED - Kolarstwo by Marek Tyniec
Loverove
Burgery z marchewki, cukini i halloumi z dressingiem z tahini
czyli jak nie zostać jaroszem! Są pyszne, są sycące, są kolorowe. Wyglądają tak zachęcająco, że naprawdę chce się je zrobić. Ale ich produkcja to droga przez mękę. Bieg surwiwalowy przez bagna i chaszcze. Pot, brud i łzy. Dosłownie, bo burgery ...
U stóp Benbulbena
Kuchnia
,
Dania bezmięsne
,
Kanapki
,
Sosy
Loverove 16.03.2017
Czwartkowe loverove, specjalnie dla Was: 1. Primavera, czyli wiosna, czyli Mediolan Sanremo. Najdłuższy klasyk i zarazem pierwszy monument sezonu już w tę sobotę. Od podnóża Alp do słonecznej, miejmy nadzieję, Ligurii. Od zimy, do...
XOUTED - Kolarstwo by Marek Tyniec
Loverove
BUŁECZKI CZOSNKOWO-ZIOŁOWE
BUŁECZKI CZOSNKOWO-ZIOŁOWE idealne na śniadanie lub kolacje
Przepisy Joli
Chleb
,
Chleb-lista
Bóbgery, czyli burgery z bobem
Sezon na bób trwa, więc trzeba korzystać z tych dobrodziejstw! Dzisiaj prosty przepis na burgery vel. kotlety z wykorzystaniem bobu - BÓBGERY nadchodzą! BóbgeryPrzepis na ok. 3-4 burgeryPotrzebujemy:- ok. 10 dkg obranego ze skórki bobu- pół szklanki ni...
Bananowe Pole - Roślinożerni biegacze
Weganizm
,
Jedzenie
,
Wegańskie
,
Warzywa
,
Bób
,
Dieta roślinna
,
Ryż
,
Fast food
,
Slow food
,
Bóbger
,
Bóbmania
BIAŁY DOM Z JAJEM
Wielkanoc w Stanach to przede wszystkim święto dla dzieci. Dla nich amerykańscy rodzice ukrywają kolorowe pisanki w parkach i ogródkach oraz organizują zawody toczenia jajek po trawie. Od ponad 100 lat kolejni prezydenci USA sponsorują "Easter Egg Roll...
Przepis na Amerykę. Blog kulinarno-koolturalny Marty Madigan
Biały Dom
,
Easter Egg Roll
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście