-opakowanie suchych drożdży (mogą być zwykłe, ale wtedy należy je wcześniej rozrobić i pozwolić wyrosnąć)
Łodygi rabarbaru obrać z cieniutkiej skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem (sporo!) i odstawić - rabarbar wypuści sok, który należy odcedzić. Przed samym użyciem dodać cukier waniliowy.
W oczekiwaniu na wypuszczenie soku rabarbarowego wykonać ciasto, które jest oczywiście z przepisu na poczciwą
babę wielkanocną - wymieszać suche składniki, dodać mokre, na koniec dodać olej. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca wyłożyć na wierzch ciasta przygotowany, waniliowy rabarbar lekko wciskając w ciasto. Pozwolić podrosnąć ciastu jeszcze raz podczas gdy nagrzewa się piekarnik. Piec ok. 50 minut (30+10+10) w temp. 170 stopni - ja po pół godzinie sprawdzałam jakość wypieku.
Podawać posypane cukrem pudrem - dużo, bo rabarbar jednak mocno kwaśny.