SKŁADNIKI:- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 pełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany (można też rozgnieść widelcem). Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki - jajko, wodę, olej, wanilię.
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, kurkumę, proszek do pieczenia, sól.
Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką, dodajemy pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy. Następnie napełniamy foremki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st C.
Smacznego!
***