Rumiane, pachnące cebulką, drożdżowe ciasto z chrupiącą skórką.
porcja na 12 cebularzy
Ciasto
50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
60 g masła
1 jajko
2 łyżeczki soli
Cebulka
4 duże cebule
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Suche drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem. Masło rozpuścić w ciepłym mleku
i dodać do mąki. Następnie dodać roztrzepane jajko. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut.
Odstawić na ok. godzinę.
Masło i oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i cukier. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać sól.
Piec ok. 15-20 minut w 180 st.