Pierwszy raz, na pewno nie ostatni, robiłam pasztet z cukinii. Przepis jest bardzo prosty, więc nie może nie wyjść. Jeśli macie nadmiar cukinii, proponuję upiec taki pyszny pasztet.
2 średnie cukinie
2 marchewki
2 cebule
4 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
troszeczkę papryki ostrej
Cukinię zetrzeć i odstawić na ok. 20 minut. Dokładnie odcisnąć z soku. Marchewkę zetrzeć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z jajkami i przyprawami.
Piec ok. godziny w 170 stopniach.
Piekłam w keksówce o długości 30 cm.
Kroić po wystygnięciu.