Muffiny mojego autorstwa, które przygotawałam na moje dzisiejsze urodziny zamiast torta. Uwielbiam czekoladę w każdej postaci dlatego musiałobyć to coś baaaaaardzo czekoladowego. Muffinki są pyszne, wilgotne i mięciutkie. Ta wersja jest z nadzieniem z nutelli ale następnym razem warto zrobić z kawałkami czekolady :)-1,5 szklanki mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-2 jajka
-duży kubek kwaśnej śmietany
-pół kostki masła
-pół szklanki cukru
-łyżka nutelli (opcjonalnie)
Nadzienie:
-nutella lub inny krem czekoladowy
Wykonanie:
Masło rozpuścić i lekko przestudzć. Do jednej miski odmierzyć wszystkie sypkie składniki. W drugiej zmiksować mokre. Następnie połaczyć zawartość obu naczyń i chwile miksować aż się połączą.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i do każdej wyłożyć masę do wysokości 1/4, nałożyć w środek pół łyżeczki kremu i przykryć resztą ciasta (mniej więcej do połowy pailotki). Piec w 180 st przez ok. 15-20 min.
Najlepsze muffinki są na drugi dzień więc proponuje je przykryć i ozdabiać kremem następnego dnia.
Krem:
-250ml śmietany 30%
-250g mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-minimum 2 łyżki kakao (ja dałam 3)
-łyżka nutelli (opcjonalnie)
Dodatkowo:
-czekoladowa posypka
Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i kakao. Zmiksowąc razem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać przez dowolną tylkę. Posypać posypką.