U mnie znów cytrynowo ale oszalałam na punkcie tego ciasta! Jest jednocześnie słodkie i kwaśne. W dodatku robi się je dosłownie w 15 minut! Cieniutkie ciasto na małej blaszce nadaję się dla osób które nie są zbyt wielkimi łasuchami, a spodziewają się gości i chcą ich czymś poczęstować lub wręcz odwrotnie, mają ochotę na coś słodkiego. Polecam gorąco.
Składniki:
Spód:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 230g masła
Masa cytrynowa:
- 1 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. mąki
- 4 jajka
- 4 cytryny
Wykonanie:
Składniki na spód ugniatamy dokładnie, wylepiamy nimi blachę o wymiarach 25x35cm. Pieczemy przez 10 min w 180st.
Cytryny myjemy, ścieramy z nich skórkę, wyciskamy dokładnie sok. Cukier, mąkę, jajka, sok i skórkę z cytryn blendujemy i wylewamy na spód. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!