Rolada biszkoptowa z kremem to szybkie ,proste i bardzo smaczne ciasto ....
Polecam.....
Składniki na ciasto :
-5 jaj
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka maki w tym 1 łyżka kartoflanki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nakropienie :
-1/2 szklanki wody przegotowanej
-sok z 1/2 cytryny
-1 łyżka cukru
1-łyżka spirytusu (według uznania)
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
dodać żółtka
Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki ).
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po upieczeniu roladę zwijamy razem z papierem jeszcze ciepłą.
Blacha 42 x 37 cm
Piec w temperaturze 180 stopni .
Masa
:-1/2 kostki masła lub margaryny
-1 puszka masy 400 g
(krówkowa o smaku czekoladowym )
-1 galaretka wiśniowa ( rozpuścić w 1 szklance wody)
Masło połączyć z masą krówkową o smaku czekoladowym za pomocą miksera (odłożyć 2-3 łyzki do posmarowania wierzchu)
Biszkopt nakropić ,wyłożyć przygotowaną masę rozprowadzić po całości ,na brzeg rolady poukładać stężałą galaretkę zwinąć roladę. Wierzch posmarować masą i posypać starta czekoladą deserową lub mleczną.
Smacznego !!!