Bardzo smaczne ,proste w wykonaniu ciasto a przede wszystkim bardzo syte i zawsze udane ....
Składniki na biszkopt:
-4 jajka
-12 dkg cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-10 dkg mąki zwykłej
-7 dkg mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wody gazowanej-1 łyżkę oleju
Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy żółtka, wodę olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Składniki :
Serek waniliowy- 500 g
-2 szklanki mleka w proszku
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 kostka margaryny
-1/2 czekolady deserowej
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-olejek śmietankowy
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
(zalać 1/2 litra wody)osłodzić do smaku
-1/2 kg okrągłych biszkoptów
-2,5 łyżeczki żelatyny
(namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody jak napęcznieje rozpuścić w gorącej kąpieli )
Do nasączenia biszkoptu -1/2 szklanki letniej wody
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-1 kieliszek wódki
Przygotowanie :
Cukier puder połączyć z margaryną ,dodać serek waniliowy i mleko w proszku ,wszystko wyrobić na pulchną masę .
Przygotowaną masę dzielimy na dwie części .
Śmietanę ubijamy na sztywno ,dodać cukier puder, 1/2 olejku śmietankowego i żelatynę rozpuszczoną w wodzie
Blacha 24X40
Pierwsza warstwa :
1.Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę, przygotowanej masy
2.Na masę biszkopty dobrze nasączone w kawie
3.Na biszkopty drugą część masy i ponownie biszkopty dobrze nasączone w kawie
4.Na biszkopty, ubita śmietana
5.Wierzch posypać startą deserową czekoladą
Smacznego !!!