Po naprawdę intensywnym weekendzie przyszedł czas regeneracji. Oczywiście jedzenie jest najlepszym lekarstwem. Na moim stole wczoraj gościły cukinia i pieczarki przykryte beszamelem :)
Potrzebujemy:
pół cukinii
2 pieczarki
20 dag kaszy kuskus
szynka szwarcwaldzka
tymianek
pieprz
sos
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Środki cukinii i pieczarek wydrążamy nożem i drobno kroimy. Obsmażamy na patelni razem z pociętą na paseczki szynką. Dodajemy tymianek, pieprz i wcześniej zrobioną kaszą kuskus. Pamiętajcie proporcje kaszy i wody to 1:1. W naczyniu żaroodpornym ustawiamy całe warzywa i nadziewamy je przygotowanym farszem. W garnuszku roztapiamy masełko z mąką, cały czas mieszając wlewamy mleko. Masa nabierze konsystencję sosu, wystarczy doprawić gałką, pierzem i solą. Do tego przepisu dałam trochę limonki do sosu by lepiej kontrastował z warzywami. Nie sólcie za dużo bo jak wiecie szynka szwarcwaldzka ma dużooooooooooooooo soli :)
Polewamy warzywa sosem i zapiekamy 15 minut w temperaturze 200`C. Szybkie śniadanie do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i możemy przetrwać cały dzień :)
Pychotka :* a w dodatku bardzo proste i bardzo szybkie !