Chodź cukiernictwo to nie jest moja najmocniejsza strona nie odpuszczam :) Stąd czekoladowy biszkopt, przekładany kremem obłędnie śmietankowym z serem mascarpone. Idealnie lekki i wilgotny spróbuj koniecznie :)
Potrzebujemy:
BISZKOPT
5 jaj
szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
KREM
400 ml słodkiej śmietanki 30%
jeden ser mascarpone
skórka starej cytryny
olejek migdałowy
wiórki kokosowe
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka z cukrem i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, kakao. Pieczemy max25 minut 180'C. Ostygnięty biszkopt, przecinamy wzdłuż, ja przekroiłam dodatkowo na pół. Wyszły mi 4 plastry ciasta. Każdy kawałek namoczyłam olejkiem migdałowym rozrobionym z ciepłą wodą. Biszkopt przełożyłam krem z ubitej śmietany, serka mascarpone i łyżką startej skórki z cytryny, która ożywi swoją kwaskowością całe ciasto. Do lodówki na 2 godzinki i możemy się zajadać :) Zaproponuj przekładańca rodzinie :)