Sezon na rabarbar otwarty ! Nie chciałam piec placka drożdżowego bo apetyt miałam na czekoladę.
Postanowiłam upiec czekoladowe lekkie ciasto.
Potrzebujemy:
CIASTO
170 gram masła
szklanka mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
5 żółtek
1 jajo
2 łyżeczki proszku do pieczenia
PIANA
5 białek
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
0,5 kg rabarbaru
łyżka masła
LUKIER
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
Rabarbar kroimy i smażymy na patelni z łyżką masła. W garnku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, cukier waniliowy. Wystudzamy, dodajemy mąkę, żółtka, jajko, kakao, proszek i miksujemy chwilę wszystko razem. Białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, ale nie na sztywno. Do formy wyłożonej papierem przelewamy ciasto, na to piankę, a na to rabarbar. Pieczemy w 180`C około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu polewamy lukrem. Mniam mniam mniam. Komu ??? :)