Chrupiąca papryka i groszek, pyszny i soczysty kurczak w akompaniamencie smacznego sosu? To jest przepis dla Ciebie. Przygotowanie tego posiłku nie trwa dłużej niż pół godziny, a smaki są jak trzeba:). Przepis (z moją modyfikacją) pochodzi z książki "The Good Food Cook Book".
Składniki na dwie wielkie, lub trzy średnie porcje:2 większe piersi z kurczakajedna biała cebula2 czerwone paprykipuszka ananasa w kawałkach100 g groszku cukrowegogarść posiekanych orzechów nerkowcaNa sos:150 ml ketchupu3 łyżki octu słodowego 4 łyżki ciemnego, brązowego cukru2 ząbki czosnkuWszystkie składniki należy ze sobą dobrze wymieszać.
Przygotowanie:
piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój. Paprykę, cebulę i groszek również pokrój na większe kawałki. Na mocno rozgrzanej patelni w odrobinie oleju (łyżka powinna wystarczyć) usmaż kurczaka, dodaj cebulę i paprykę, smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj ananas i groszek, smaż co jakiś czas mieszając przez kolejne 3 minuty (lub aż kurczak będzie gotowy), na samym końcu dodaj sos, całość podgrzewaj jeszcze chwilkę, aż sos będzie gorący. Podawaj z ryżem. Smacznego!