Z wielu przetestowanych przepisów ten jeden przetrwał wszystkie próby. Smaczna pizza na cienkim cieście, bez zakalca, bez zbędnych wynalazków i nadmiaru dodatków. Po prostu akuratna. Ketchup chowa się na jej widok głęboko w lodówce. Jest zupełnie zbędny.
Proporcje składników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu).
Sos:
- 2 duże lub 3 średnie pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- sól, bazylia
Ciasto:
- 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
Dodatki:
- 150 g twardego żółtego sera startego na tarce
- 200 g sera mozarella drobno pokrojonego
- 15 plasterków kiełbasy salami
- 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki
- oregano
- kilka oliwek
Przygotowanie sosu:
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki).
Przygotowanie ciasta:
Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić.
Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę i zaczyn. Przez kilka minut zagniatać (jakieś 8 minut :)). Ciasto o właściwej konsystencji lekko klei się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny.
Przygotowanie pizzy:
Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem.
Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy.
Całość lekko posolić.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut.