No i znowu nie było mi tu po drodze, powodem jest to, że pracuję jestem "świstakiem i zawijam w sreberka" (czy ktoś jeszcze pamięta, że świstak kiedyś zawijał w sreberka?). Pogoda uległa już zmianie, teraz będzie już zimniej i zimniej, a dni niedługo przestaną się zaczynać, będzie ciemno, będzie padał śnieg. Można już bezkarnie pochłaniać niezliczone ilości czekoladek i cytrusów (, na które sezon zaczął się na dobre), które są słodkie i aromatyczne.
Piekłam niedawno pyszne ciasto czekoladowe, podobne do brownie, wykorzystałam do niego pozostałą po gotowaniu zupy dyniowej śmietankę kokosową, było pyszne.
Brownie na śmietance kokosowej
160g śmietanki kokosowej
100g gorzkiej czekolady (76% kakao)
40 g cukru trzcinowego
4 łyżki gorzkiego kako
1 szklanka mąki żytniej 720
3 jajka
Śmietankę kokosową razem z gorzką czekoladą i cukrem trzcinowym umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozdzielić jajka i białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodawać kolejno mieszając do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszać z przesianą mąką i delikatnie z ubitymi białkami. Piec w temperaturze 150*C przez 20 min.
Smacznego!