Dla studentów (do których grona się zaliczam) trwa dłuuugi weekend i przyznaję, że w końcu skorzystałam z jednej z wielu zniżek, które są oferowane studentom i pierwszy raz od kilku lat wybrałam się na kręgle, na szczęście moje koleżanki też już jakiś czas nie grały, więc poziom był wyrównany (prawie z poziomem podłogi). Jednak nie przeszkodziło to nam w dobrej zabawie. Jutro (może pojutrze?) wracamy do nauki.
Dziś są tu ze mną pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka z lawendą, (łatwe w wykonaniu) gdy się piekły w domu pachniało nie tylko masłem, ale i suszonymi kwiatkami z ogrodu, których dodatek zaskoczył domowników.
Kruche ciasteczka żytnie z lawendą
2 szklanki maki żytniej graham
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
1/4 szklanki zimnej wody
3 łyżeczki kwiatów lawendy
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i lawendą, posiekać nożem z masłem i zagnieść szybko z dodatkiem zimnej wody. Schłodzić przez ok. 30 min, cienko rozwałkować i wycinać wybrane kształty. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190*C przez 5-8 minut.
Smacznego!