Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Topika
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
27
Kategorie
15
Z życzeniami :-)
Dziękując Państwu serdecznieza dotychczasową uwagę,pragnę złożyć życzeniaciepłych i rodzinnychŚwiąt Bożego Narodzeniaoraz samych sukcesóww nadchodzącym Nowym 2016 Roku.
Topika
Boże Narodzenie
Kiełbasa wiejska wieprzowo-wołowa
Pieprzna, zdecydowana w smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze kiełbasy ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Przepis pochodzi z książki Franciszka Wolskiego " Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni". Oryginalny przepis mówi o 10 dag soli i 5 g saletry ...
Topika
Boże Narodzenie
,
Domowe wędliny
,
Wielkanoc
Schab wędzony
Soczysty, bardzo przyjemny kawałek schabu. Przyprawy nie dominują nad mięsem, nie wybijają się w smaku. Wędlina jest różowiutka, łagodna, soczysta i bardzo smaczna.Składniki: 2 kg schabu, 48 g niejodowanej soli kamiennej, łyżeczka cukru, szczypt...
Topika
Boże Narodzenie
,
Domowe wędliny
,
Wielkanoc
Kiełbasa kresowa
Kiełbasa nabiera ostrego smaku podczas długotrwałego wędzenia na zimno a także długiego dojrzewania. Ten wyrób może być przechowywany kilka miesięcy w chłodnym, suchym i lekko przewiewnym miejscu. Kiełbasę do szybkiego spożycia możemy wędzić w dymie g...
Topika
Boże Narodzenie
,
Domowe wędliny
Kruche pierniczki
Kruche ciasteczka o silnym korzenno-maślanym smaku, z bardzo przyjemną pomarańczowo - limonkową nutą. Przepis pochodzi z wycinków z gazet. Trochę je podrasowałam i dodałam skórki z cytrusów, która - moim zdaniem, bardzo tutaj pasuje. Nadaje wybitnie ś...
Topika
Boże Narodzenie
,
Pierniki
,
Ciastka
Piernik dojrzewający
Kilka ładnych lat temu mama dostała od koleżanki przepis na dojrzewający piernik. Bardzo zaciekawił nas smak i sama idea leżakowania ciasta. Upiekłyśmy i…i zupełnie oszalałam na punkcie pierników. Mało tego to szaleństwo się rozszerzyło, bo wiele osób...
Topika
Boże Narodzenie
,
Ciasta
,
Pierniki
Nalewka pigwowa z pomarańczą
Jedna z najciekawszych nalewek jakie piłam! Piękny zapach pigwowca miesza się z aromatem pamarańczy i arcydzięgla. Nalewka jest winna, lekka w smaku i bardzo, baaaaaardzo smaczna. Dodatek arcydzięgla i głogu powoduje, że smak nie jest płaski i jednosta...
Topika
Kabaczek w pomidorach
Sos jest pikantny, wyrazisty w smaku ( dzięki dodatkowi wina i oregano ), o pięknym apetycznym kolorze. Świetny zarówno sam jak i jako baza do leczo. Zdecydowanie polecam!Przepis pochodzi z zeszytu z przetworami. Jeśli natrafię na książkę z poniższym ...
Topika
Przetwory wytrawne
Pigwówka z anyżem
Nalewka ma bardzo piękny bukiet aromatyczny. To kompozycja z gatunku zapachów letnich, pobudzająca i nienachalna, kojarząca się z końcówką lata. To wspomnienie ciepłych promieni, unoszącego się na wietrze babiego lata i ciepłego wiatru bawiącego się k...
Topika
Nalewki
Młoda cukinia kwaszona
Najlepiej kiedy cukinie są nieduże i mają około 15 cm. Niestety nie zawsze możemy mieć na to wpływ. Jeśli samemu hodujemy warzywa, łatwo jest przypilnować wielkość owoców i zrywać cukinie naprawdę niewielkie i bardzo młode. Kiedy owoce są trochę...
Topika
Przetwory wytrawne
Kapary z owoców nasturcji
Według tego przepisu najfajniej wychodzą owoce nasturcji, które są już bardzo dojrzałe. Smakują wtedy jak marynowany pieprz, przełamany smakiem rzodkiewki. Dojrzałe owoce mają lekko brązowy kolor, są twardsze i bardziej pieprzne od tych zielonyc...
Topika
Przetwory wytrawne
Gin
Na zdjęciach prezentuję gin bez dodatków ( bez toniku, kostek lodu ), tak aby można było zobaczyć jaki ma kolor. Nalewka wydziela niezwykle przyjemną woń jałowca. Gin ma 4 miesiące. Składniki: 15-20 suszonych ziarenek jałowca, ½ łyżeczki cukru, ½ l wó...
Topika
Nalewki
Zimowa sałatka kwaszona
Przepis pochodzi z wycinków z gazet ( niestety nie pamiętam dokładnego źródła ), zmniejszyłam tylko ilość soli, ponieważ w przepisie źródłowym jest jej aż 6 łyżek a dla mnie to zdecydowanie za dużo. Sałatka króluje u nas już 5 sezon. Właściwie od niej...
Topika
Przetwory wytrawne
Papryka marynowana z miodem
Kolejny przepis z mojego rodzinnego domu. Mama robiła trzy rodzaje papryki: kwaszoną, paprykę marynowaną z olejem i właśnie taką z miodem. Papryka z tego przepisu wychodzi twarda, sprężysta i bardzo chrupiąca ( chyba, że ktoś będzie za długo pas...
Topika
Przetwory wytrawne
Melisówka
Do melisówki nadają się miody: wielokwiatowy, lipowy, malinowy i akacjowy. Są łagodne w smaku, a więc nie będą dominowały w nalewce i nie przytłoczą aromatu cytryny i muszkatu. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i orzeźwiający bukiet. Dominuje woń cyt...
Topika
Nalewki
Grzyby marynowane
Miłośnicy grzybobrania tęsknie wyglądają początku jesieni. Deszcz i ciepła pogoda stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów, a lasy zapełniają się smakowitymi borowikami, koźlakami, kurkami, prawdziwkami czy maślakami. Grzybiarze przeczesują lasy s...
Topika
Przetwory wytrawne
1
2
Następna
→