Pieczona sernikowa owsianka z borówkami, nerkowcami i jogurtem
Kiedy sąsiednie domostwa rozkładają już obrusy, szykując się do letniego obiadu, ja odpalam piekarnik z myślą "niech robi się samo" i szykuję sobie proste, ale niewątpliwie urokliwe śniadanie.Nie ma czasu na kulinarne eksperymenty - zaraz biegiem zabieramy się za sprzątanie i szykowanie domu na ostatnią chwilę, aby godnie przyjąć dzisiejszego gościa. Można by rozpisać się rozwlekle na temat sernikowej konsystencji, klasycznego połączenia smaków i innych wspaniałości tej pieczonej owsianki, jednak dziś pozostawię Was ze zdjęciami, a sama wracam do spraw codziennych, wykorzystując nagły przypływ energii, który zapewne jest wynikiem wczorajszych nocnych perturbacji i przedłużonego pobytu w łóżku ;)
Twaróg dokładnie zblendować z jajkiem, jogurtem, wanilią i syropem klonowym. Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać (nie blendować). Wsypać borówki i delikatnie połączyć łyżką z masą. Przełożyć do natłuszczonej kokilki, piec około 35 minut w 180 stopniach.
Wczoraj znów - przynajmniej już nie było mi to obce. Tym razem z innego punktu widzenia - nie obwiniam się, organizm lepiej ode mnie wie, co robi. Co dziwne, dopiero wtedy, po całym dniu następuje poprawa nastroju, chorobliwa euforia. Słowa i myśli mające na celu sprowadzić na ziemie - daremne. Następnie jedenastogodzinna regeneracja myślami w innym świecie - Sny do złudzenia przypominają rzeczywistość, a świat realny wydaje się być jedynie krótkim przystankiem w nieustającym biegu abstrakcyjnej opowieści. Później powrót - nieco trudny, uczucie niczym kac moralny. Pytam siebie: ile razy to jeszcze się zdarzy...? Wstyd. Na dokładkę najbardziej krzywdzące słowa tego poranka wrzeszczące z słuchawki: "JAK TO WSTAŁAŚ O 13, CO TY WYPRAWIASZ, PRZECIEŻ MUSISZ JEŚĆ" - musiałam.
Jednak mam wrażenie, że reszta dnia (popołudnia?) będzie pełna przyjemności ;)
Składniki (2 porcje)1/2 kg wątróbki drobiowej2 czerwone cebule200g jeżyn1/2 łyżeczki miodu100 ml piwa Jeżynowy jeżOlej do smażenia2 łyżki mąkisól, pieprz, świeży rozmarynNa jednej patelni rozgrzać olej i usmażyć obtoczoną w mące i przyprawi...
Utkwiłam w domu.Z listą leków i zaleceń lekarza wielkości połowy kartki A4.Nie jestem zwolenniczką łykania tabletek bez opamiętania. Zawsze staram sobie pomóc naturalnymi sposobami. Wkraczają wtedy wszelkiego rodzaju syropy, herbatki, napary z tego, co...
Kiedy przychodzą do mnie specjaliści, zawsze mam z nimi problem.Ostatnio zbuntowała nam się pralka - pięknie prała, aż tu nagle woda zaczęła się spod niej wylewać niemal wodospadem. Co robić...? Zaniechałam używania, nie bacząc na krytyczną sytuację sk...
Kompletowanie wyprawki wydaje się być jednym z przyjemniejszych zajęć przyszłej mamy. Nie dość, że zakupy tak bardzo (podobno) uwielbiane przez kobiety, to na dodatek pieniądze wydaje się z myślą o przyszłym dziecku. Nie jest jednak aż tak różowo...
Prościej się nie da, więc przepisu nie będzie. Jak zobaczycie fotkę to zrozumiecie czemu. Pomysł na taki prosty deser należy do mojego Taty. Nawet nie spodziewałam się, że jabłko z grilla może być takie pyszne.Szczypta cynamonu załatwi wszystko.Mimo, ż...
"Sekret zegarmistrza" należy niewątpliwie do tych powieści, z którymi trudno się rozstać. Już sam tytuł wskazuje na ciekawą treść, ale po kilku pierwszych rozdziałach, kolejne pochłania się bez opamiętania. Czytelnik zostaje bardzo skutecznie wplątany ...
Odkąd kupiłam dokładnie takie jak chciałam biurko zaczęłam bawić się w budowanie ładnej i przede wszystkim funkcjonalnej przestrzeni. Spędzam przy nim dużo czasu dlatego chcę stworzyć przyjemne miejsce, gdzie chce się pracować i odpoczywać. Dodatkowo, ...
Bazą przepisu jest amarantus ekspandowany (dmuchany, tzw. popping), ale można wykorzystać inne dowolne dmuchane zboże np grykę, jaglankę lub ryż, który jest najłatwiej dostępny.Składniki:♥ 1,5 filiżanki amarantusa dmuchanego♥ 1/3 filiżanki kakao (gorzk...