Na dzisiejszy, niezbyt ciepły, dzień wymyśliłam warzywny krem rozgrzewający, bogaty w witaminy. Jego głównymi składnikami są seler cebula i pory, a nie od dziś wiadomo, że te właśnie warzywa są bardzo aromatyczne i bogate w wartości odżywcze i wzmacniające naszą odporność.
Z podanych świeżych składników przygotujemy wspaniałą, wykwintną w smaku zupę. Gwarantuję, że najlepiej będzie smakować, gdy w tle pobrzmiewać będzie delikatna francuska muzyka, która przeniesie was do krainy będącej inspiracją do powstania dzisiejszego dania.
Cebulę i pora, pokrojone w prążki, dusimy pod przykryciem do miękkości. W tym samym czasie przygotowujemy tradycyjny bulion warzywny.
Kiedy warzywa zarumienią się na złoto, przekładamy je do gotującego się bulionu, by ich aromaty mogły się wymieszać, dopełnić. To dobry czas na dodanie przypraw. Ja postawiłam na ostrą paprykę.
Kiedy z garnka zacznie dobywać się jednolity zapach (po ok. 10 minutach), zestawiamy go z ognia i pozwalamy przestygnąć, by danie mogło przestygnąć. Kolejnym krokiem jest przelanie go do kubka miksującego i zmiksowanie zupy do konsystencji kremu.
Gotowy krem przelewamy do garnka i ponownie stawiamy na gazie, w razie konieczności jeszcze doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę dobrego białego wina, które podkręci trochę smak dania.
Danie serwujemy z grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!!!