Beza, nutella, maliny i truskawki - czy potrzeba coś więcej ...
Dacquoise:
Składniki:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g cukru
180 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do tem. 150 stopni.
Wytnij z papieru do pieczenia 3 krążki o średnicy 28 cm i połóż na blachę.
Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj stopniowo cukier, migdały i mąkę. delikatnie wymieszaj.
Przełóż połowę masy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką o średnicy 1 cm.
Spiralnym ruchem uformuj kręgi bezowe, zostawiając 1 cm wolny od krawędzi papieru.
Piecz, aż będą chrupkie przez godzinę i 20 -30 minut. Odstaw do wystygnięcia na 10 minut. Przełóż na kratki. Wyjmij papier i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem z Nutelli
Składniki:
1 średni słoiczek Nutelli
1 paczka masła w tem. pokojowej
ok 100 ml spirytusu
Przygotowanie:
Nutelle połączyć z masłem za pomocą miksera.
Miksować ok 5 minut do połączenia się składników.
Dodawać stopniowo spirytus, ciągle mieszając
Krem podziel na 3 części.
Połóż 1/3 kremu na beze, przykryj drugim i powtórz czynność z ostatnim plackiem.
Udekoruj ulubionymi owocami.
Smacznego :)