Łatwe |· 200 minut | 12 porcji
Składniki:
Ciasto:
mąki 220 g
cukru 50 g
żółtka 2
soli 1 szczypta
masła 100 g
Masa:
2 jaja
330 ml śmietany 18%
1,5 łyżki mąki
1/2 budyniu waniliowego
50 g cukru
- maliny
Sos:
1 łyżka wody
1 łyżka cukru
4 łyżki malin
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Mieszamy do zagotowania się.
Dodajemy maliny i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut.
Jeśli masa będzie za rzadka można dodać cukier puder (małymi porcjami by zobaczyć kiedy sos zgęstnieje),
jeśli jest za gęsty dodać odrobinę wody.
Zdjąć garnuszek z ognia i przecedzić sos przez sito, by pozbyć się nasionek.
Ostudzić i przechowywać w lodówce.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką formę.
Pieczemy w 180 stopniach ok 10 minut. (do zarumienienia się spodu)
Do przygotowania masy używamy wyżej wymienionych składników. Łączymy wszystko na gładką masę i wylewamy na podpieczony, ostudzony spód.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut,
Podajemy ostudzone z polewą malinową.
Smacznego B