Dziś będzie mało dietetycznie, ale za to jak smacznie.
Na poprawę humoru proponuje salceson, tak salceson
- to pyszne jesienne ciasto z jabłkami i czekoladą.
Skusisz się...? ;)
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
4 jabłka
Dodatkowo dodaje 1/2 szklanki wiśni z
wiśniówkiPolewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
1/3 kostki margaryny
3 łyżki wody
6 łyżek cukru
Wykonanie:
Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w kostkę średniej wielkości. Skropić cytryną i odstawić.
Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej, jasnej konsystencji.
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ok. 3 minut.
Do masy dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i lekko mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 55 minut.
Kiedy ciasto wystygnie robimy polewę.
Do gotującej się wody na małym ogniu dodajemy masło, kiedy się roztopi dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok 3 minut ciągle mieszając.
Do ostudzonej polewy można dodać 2 łyżki spirytusu i posypać całość wiórkami kokosowymi.
Smacznego!