... Zatrzymajmy się na chwilę i wróćmy do smaków dzieciństwa. kto z nas nie pamięta knedli ze śliwkami, truskawkami...
Jednak w obecnych czasach często zapominamy o tak prostych i smacznych potrawach.
Idealne na letni obiad dla małych i dużych, dla tych na diecie jak i nie.
Wystarczy zmienić mąkę i cieszyć się dalej wyjątkowym smakiem Knedli.
Muszę Wam się jednak przyznać, że dopiero rok temu poznałam połączenie knedli z truskawkami i młodej kapusty. Na pierwszą myśl dość nietypowe, niespotykane połączenie, ale musicie mi uwierzyć, że jest idealne.
Dziś tylko przepis na knedle, ale w następnych postach postaram napisać się o przygotowaniu kapustki do nich.
A więc do dzieła!
Ciasto:
250 g sera białego pół tłustego
1 szklanka mąki
1 jajko
Wykonanie:
Zagniatamy i odstawiamy na ok 10 minut. W tym czasie obieramy z szypułek (ogonków) truskawki.
Ciasto dzielimy na cząstki i formujemy z nich placuszki na które układamy truskawkę i odrobinę cukru. Formujemy kulki lekko w dłoniach i układamy na posypanej mąką desce. Wodę gotujemy jak na makaron i wrzucamy lekko kulki. Gotując ok. 10 minut.
Podawać z jogurtem, śmietaną lub podsmażoną bułką tartą.
Smacznego!
Post bierze udział w akcji: