Kolejnym ważnym elementem w wyposażeniu kuchni domowego cukiernika są miski. To, z jakiego tworzywa są zrobione może wpłynąć na jakość ciasta, które w nim wyrabiamy. Na przykład do ubijania białek najlepsze będą miski miedziane, jednak jeżeli nie możemy sobie na nie pozwolić, to miskę, którą mamy w domu należy dokładnie odtłuścić, w przeciwnym razie piana z białek przyklei się do ścianek miski i nie będzie idealnie sztywna. Z kolei miski drewniane mają ogromny walor estetyczny, ale raczej nie nadają się do przygotowywania w nich potraw. Ach...i nie używajcie miksera w szklanych miskach, bo je mocno porysujecie (coś o tym wiem ;)). Postanowiłam zrobić mały rekonesans misek dostępnych na rynku i wybrałam te najlepsze, dodając ich mocne i słabe strony.
Miski szklane
Można je kupić w zestawach nawet do 10, o stopniowo coraz większych rozmiarach. Są niezbędne do wielu zadań, od utrzymywania małych, odmierzonych ilości (kucharskie mise en place) do mieszania składników na ciasto. Szkło nie reaguje z kwasowymi składnikami, jest łatwe do czyszczenia oraz pozwala zobaczyć stopień wymieszania składników. Możliwość wkładania jedną w drugą oszczędza przestrzeń w kuchni. Warto wybierać miski z hartowanego szkła, które można wstawić do kuchenki mikrofalowej, zamrażarki lub zmywarki.
Miski ceramiczne
Dostępne w różnych kolorach, które można dopasować do każdego stylu kuchni. Miski ceramiczne powoli zmieniają swoją temperaturę, przez co utrzymują temperaturę zawartości, wysoką lub niską.
Z melaminy
Są wytrzymałe na wysokie temperatury, lekkie i łatwe w czyszczeniu oraz nie reagują z kwasami.
Ze stali nierdzewnej
W każdej kuchni powinna się znaleźć przynajmniej jedna taka miska. Stal nierdzewna nie będzie reagować z jedzeniem, jak miedź lub aluminium, i jest lżejsza i trwalsza od misek szklanych lub ceramicznych.
Miski miedziane
Podobno nie ma lepszych misek do ubijania białek, niż miski wykonane z czystej miedzi. Nieszkodliwa reakcja chemiczna, w jaką wchodzi miedź z albuminą zawartą w białku jaj, nadaje większą stabilność pęcherzykom powietrza powstałym w trakcie ubijania piany, spulchniając ją i zapewniając większą zawartość. Te o średnicy 25 lub 30 cm są najbardziej przydatne w kuchni.
Miski drewniane
Mają przyjemny dla oka wygląd i są niezwykle trwałe. Najczęściej używane jako miski do sałatek. Drewniane miski powinno się myć w ciepłej wodzie z mydłem, a następnie natychmiast osuszyć.