Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Stare Gary
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
500
Kategorie
369
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami
Bardzo intensywny w smaku czerwony barszcz. Jest nieco czasochłonny ale warto raz na jakiś czas taki barszcz ugotować. Pierwszy raz dodałam do barszczu koper. To znakomity pomysł, warto w sezonie zamrozić sporo koprowych baldachów, zimą będą jak znalaz...
Stare Gary
Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem
Testuję przepisy z książki Y. Ottolenghi "Prosto". I faktycznie jest prosto. I bardzo smacznie. Taki makaron to świetny pomysł na obiad. Bardzo polecam!składniki - 2 porcje1/2 drobno posiekanej cebuli ( 60 g )1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany1 ły...
Stare Gary
Szpinak
,
Kluski i makarony
,
Ciecierzyca
,
Y.Ottolenghi
,
Za'atar
,
Anchois
Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą
Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie m...
Stare Gary
Sałatki i surówki
,
Feta
,
Kiszone
,
Kiszone buraczki
Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia
Nowy rok zaczynamy bardzo smakowicie. W piekarni Amber chałka. Ale nie taka zwyczajna.Ania z Elą z bloga W poszukiwaniu SlowLife, wybrały przepis na chałkę z wanilią, na zakwasie. Receptura pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej – Domowa piekarnia.P...
Stare Gary
Pieczywo
,
Chleb
,
Na zakwasie
,
Piekarnia
,
Chałka
Klopsy królewieckie
Klopsy królewieckie -Königsberger Klopse, wschodniopruskie danie z Królewca, robię od wielu lat. To ulubione klopsy mojego męża. Pierwszy raz robiłam je chyba z przepisu Roberta Makłowicza, później posiłkowałam się blogiem...
Stare Gary
Mięso
,
Mięso mielone
,
Kuchnia niemiecka
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem Le Gruyere
Mikołaj zrobił mi dużą frajdę - dostałam piękną książkę. Ottolenghi "Prosto". Z niej właśnie pochodzi przepis na te pyszne, faszerowane ziemniaki. W oryginalnym przepisie użyto innego sera - gorgonzoli. Ponieważ ja nie przepadam za gorgonzo...
Stare Gary
Ziemniaki
,
Szpinak
,
Y.Ottolenghi
,
Faszerowane warzywa
,
Le Gruyere
Pieczony udziec jagnięcy
Kupiliśmy niedawno sporą porcję bardzo młodej baraniny ( właściwie jagnięciny) odJagnięcina mazurska. Na pierwszy ogień poszedł udziec. Był niewielki, bo ważył raptem 1 kg, zrobiłam go najprościej jak się dało - czosnek, rozmary...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Mięso
,
Baranina
,
Jagnięcina
,
Udziec
Naleśniki z ruskim farszem
Parę razy mignęły mi "w internetach" naleśniki z farszem takim jak na ruskie pierogi. Postanowiłam i ja takie zrobić. Moje są zapiekane w pomidorach i posypane dodatkowo tartym cheddarem. Wyszły bardzo smaczne. Po świątecznych mięsach i śledziach, taki...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Ziemniaki
,
Faszerowane
,
Ser
,
Naleśniki
Gary ceramicznie - od września do grudnia 2018
Ponieważ koniec roku już za parę godzin, postanowiłam wstawić parę zdjęć skorup, które powstały od września. Trochę tego było, nawet nie jestem pewna czy udało mi się zrobić zdjęcia wszystkim. Wielu już nie mam, cieszą, mam nadzieję, innych. ...
Stare Gary
Ceramicznie
,
Gliniane cuda
Śledzie korzenne z orzechami
Kolejne śledzie warte zrobienia. Zwykle używam śledzi korzennych, czasem holenderskich matiasów. Nie przepadam za śledziami i to są te jedyne które mi smakują. Mieszanka papryki, śliwek i orzechów jest bardzo dobrym zestawem. Spróbujcie, bo warto. Pol...
Stare Gary
Papryka
,
Boże Narodzenie
,
śledzie
,
Orzechy
,
śliwki suszone
Śledzie z porami
Wyjątkowo smaczne śledzie. Bardzo proste do zrobienia. Tradycyjnie już, użyłam dobrej jakości śledzi korzennych. Takie lubię. Oczywiście można użyć matiasów. Por jest delikatniejszy od cebuli, ma zdecydowanie bardziej szlachetny smak. Muszę przyznać, ż...
Stare Gary
Przekąski i przystawki
,
Boże Narodzenie
,
śledzie
,
Por
Makaron z karczochami i pomidorami
Brak pomysłu na obiad. Zamrażarka pęka w szwach, a trzeba zrobić miejsce na świąteczne zapasy. Kasia wrzuca zdjęcie karczochów w pomidorowym sosie. Bingo! Mam w zamrażarce dwa opakowania mrożonych karczochów, w spiżarce dyżurują puszki z pomidora...
Stare Gary
Pomidory
,
Kluski i makarony
,
Warzywnie
,
Karczochy
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia
Do grudniowej piekarni Ania wybrała dla nas niezwykły chleb. Chleb świąteczny, bożonarodzeniowy, z kawą i migdałami. Czyż nie brzmi to niezwykle?Przepis pochodzi z 12 numeru magazynu KUKBUK. a jego autorką jest Monika Walecka.Naprawdę warto ten ...
Stare Gary
Chleb
,
Piekarnia
,
Boże Narodzenie
,
Pszenny
,
Kawa
Bitki wołowe z papryką z wolnowaru
Danie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso ...
Stare Gary
W wolnowarze
,
Mięso
,
Wołowina
Brukselka pieczona z ziołami i serem
Brukselka. Nie zawsze smakuje mi gotowana, natomiast pieczona zwykle tak. Brukselki teraz dużo i kusi swoim wyglądem. Tym razem małe kapustki pieczone z dużą ilością bardzo ziołowej posypki. To bardzo smaczny sposób - dużo ziół, dużo sera i do piekarni...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Cheddar
,
Warzywnie
,
Brukselka
Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru
Znakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się nie stanie. W...
Stare Gary
W wolnowarze
,
Zupy
,
Szpinak
,
Ciecierzyca
,
Soczewica
1
2
3
Następna
→