Hej! Przyszła jesień, więc dzisiaj na talerzu jedna z jej odsłon- orzechy. Powiem Wam, że w takiej odsłonie robiłam je po raz pierwszy i jestem mega zadowolona z efektów! :) Orzechy w połączeniu z kurczakiem i serem pleśniowym są świetne, mają taki niecodzienny smak, cudne!
Czego potrzebujemy?- ok 600 g piersi z kurczaka
- 100 g sera pleśniowego (u mnie lazur srebrzysty)
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz, słodka papryka, estragon
Działamy!
Pierś dzielimy na kotlety, każdy dosyć cienko rozbijamy, żeby łatwo można było zwijać roladki. Każdy kawałek doprawiamy przyprawami.
Orzechy siekamy, ale nie za drobno. W miseczce kruszymy ser i łączymy z orzechami. Na każdy kotlet nakładamy porcję sera z orzechami i zwijamy w roladkę. Wierzch również obsypujemy przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Możecie je obtoczyć w klasycznej panierce do kotletów, ale ja wolałam zdrowszą wersję :) Podałam z surówka z marchewki i jabłka i a`la puree.