Pyszniutkie, mięciutkie, chrupiące z zewnątrz z serowym środkiem. Takie można powiedzieć mini murzynki z serem :)
Przepis zaciągnięty z bloga kwestia smaku. Gdy je tylko zobaczyłam, wiedziałam od razu, że muszę je zrobić. Zajadało się wiele osób, więc mogę stwierdzić, że wyszły pysznie! Ach te słodkości.... :)
Czego potrzebujemy?- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody CIASTO
- odrobina soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru NADZIENIE
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 jajko
Do dzieła!
U mnie wyszło 8 sztuk, ale dużych, gdyż miałam papilotki 24 cm.
Serek mieszamy z reszta składników (z tym, że z jajka wbijamy tylko białko, gdyż żółtko dodajemy do ciasta). I wkładamy masę do zamrażarki na ok 10 minut.
W między czasie piekarnik (bez termoobiegu) nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, sodą i solą, mieszamy. Następnie dodajemy płynne składniki oraz żółtko. Delikatnie mieszamy łyżką.
Papilotki najpierw wykładamy masą ciasta, ok 2 łyżki (zależy jakiej wielkości papilotki), następnie trochę nadzienia serowego i znowu ciasto, tak, żeby papilotki były zapełnione do 2/3 swojej wysokości. Pieczemy ok 30 minut. Są gotowe, gdy patyczek włożony w babeczkę jest suchy.