Podobno smaki zmieniają się człowiekowi co kilka lat... i tak też było w moim przypadku. Tuńczyk kiedyś mógł dla mnie nie istnieć, zwyczajnie go nie lubiłam. A teraz! Uwielbiam w każdej postaci. W wersji z makaronem też podoba się moim kubkom smakowym :) Tutaj połączony z pomidorami i cebulką, bardzo prosta, szybka propozycja na smaczne danie :)
Czego potrzebujemy?- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g makaronu świderki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Do dzieła!
Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem na patelni, aż cebula się zeszkli. Do tego dodajemy tuńczyka i podsmażamy razem przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory wraz zalewą, przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i podduszamy przez ok 5 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Prawda, że ekspresowo? :)