Piegusek, to błyskawiczne do przygotowania ciasto. Bardzo smaczne i miękkie, długo pozostaje puszyste oraz wilgotne. Delikatne, idealne zarówno na święta jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Gorąco polecam jako alternatywę dla tradycyjnego makowca....
Wilgotna babka makowa cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko chrupiąca, nie kruszy się, a do tego niecodzienn...
Babka pomarańczowa piaskowa to jedno z ciast obowiązkowo pojawiających się na Wielkanoc. Zdjęcie zrobiłam w zeszłym roku. Ta babka pomarańczowa piaskowa jest delikatna, puszysta, sypka i mocno pomarańczowa, gdyż nuta pomarańczy wyczuwalną jest w smaku ...
Dzisiaj mam dla Was proste ciasto w bożonarodzeniowym klimacie. To makowa babka ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz cytrusowym lukrem. Bardzo klasyczny wypiek ze świątecznymi dodatkami, który dobrze się komponuje z popołudniową kawą. Ciacho...
Na Wielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie nasz...
Niedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż pos...