Lody jabłkowe, a dokładniej lody jabłkowo bazyliowe, to mój kolejny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru papierówek ;-) Jeśli macie wątpliwości co do używania bazylii w deserach to albo musicie mi zaufać i wypróbować, albo zamienić ją np na mięte.Ja z doświadczenia już wiem ze przetwory słodkie z dodatkiem bazylii wychodzą wspaniałe. Zachęcam was do spróbowania Syropu bazyliowo cytrynowego idealnego do lemoniady i drinków, albo Marmolady agrestowej z bazylią dla mnie hit zeszłego lata.Papierówki
Papierówki, kruche jak sernik,.
W poniedziałek ów poniedzielny
rozsypały się koszem wonnym.
Wstał świt wczesny, cichy dzwonnik,
co kogucim pianiem był wsparty.
Na stoliku białe kokardy
i sukienka czerwcem upięta.
Strojna wtedy, choć to nie święta,
wujka Józka sad podziwiałam
w przebudzony tamten poniedziałek.
Papierówki, co się śpieszyły,
co pękały z niemocy lub siły,
hesperyjski sad kiedyś znały
i do łokcia sok strugą małą
płynął słodko. Wszystko płynęło.
Poniedziałek stał się niedzielą.
Za ich sokiem błądzę, skuszona.
Ale trawa nie po kolana
i jabłonie czasem skoszone.
Już nie budzi mnie tamten dzwonnik.
(Teresa Owcarz)
No ale wróćmy do lodów. Wykonane za pomocą\maszynki do lodów, która w sezonie letnim siedzi w zamrażalce non stop ;-) Lody mają mocno jabłkowy smak przełamany odrobiną bazylii. Nie są zbyt słodkie, ale ilość cukru to kwestia gustu. Niestety jak dla mnie są\zbyt tłuste, dlatego już myślę o ich lżejszej sorbetowej wersji.
5 średnich papierówek500ml śmietany 30% (zimnej)250 g mascarpone(zimnego)cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)2 gałązki świeżej bazyliiskórka otarta z cytryny
Papierówki pozbawiamy gniazd i wraz ze skórka\ścieramy na dużych oczkach.Dodajemy posiekane listki bazylii, otarta skórkę z cytryny i cukier. Wszystko to przesmażamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masę jabłkowa blendujemy na mus i chłodzimy w lodowce. W mikserze ucieramy serek mascarpone dodajemy płynna śmietankę i mus jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bazę do lodów dobrze chłodzimy. Następnie przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcja.