Już dużymi krokami zbliżają się święta, u nas w domu unosi się zapach pierniczków i świąteczna aura:)
Jest to idealne zajęcie żeby spędzić super czas z dzieckiem. U nas to już tradycja, zawsze z mamą i siostrą przed świętami stałyśmy w kuchni i piekłyśmy ciasteczka i wspominam to super. A teraz ja przekazuje to dalej i pichce z moją księżniczką:)
Przepis jest łatwy i szybki a pierniczki wychodzą pyszne :)
Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 dag sody oczyszczonej (czubata łyżeczka do herbaty)
- 2 łyżki przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo.(miód , jeśli jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i przyprawą, ostudzić i połączyć z mąką)
Zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite. Pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w lodówce (owinięte folią aluminiową). Ja wkładam minimum na godzinę do lodówki bo lepiej wałkuje cię ciasto.
Ciastka nalezy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 min.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku