Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
SISTERS' COOKING
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
35
Kategorie
67
Wegańska grochówka od Jadłonomii
Zawsze lubiłam grochówkę, choć nigdy jej sama w formie tradycyjnej nie ugotowałam. Dopiero pod koniec zeszłego roku, przeglądając książkę Jadłonomii, natknęłam się na zupę grochową w wersji wegańskiej. No i wkrótce potem ją ugotowałam. Wczoraj ugotował...
SISTERS' COOKING
Kolacja
,
Wegańskie
,
Czosnek
,
Zupa
Muffinki czekoladowe Nigelli Lawson
Może na jutrzejszą imprezę sylwestrową Wam się przyda mój wpis? Bo przecież czekoladową babeczkę, to zawsze i o każdej porze się chętnie zjada, nieprawdaż? ;)Myślę, że goście będą zachwyceni!Jeśli nie macie czekoladowego groszku, może być czekola...
SISTERS' COOKING
Wegetariańskie
,
Impreza
,
Dzieci
,
Czekolada
,
Babeczki
,
Kakao
,
Muffinki
Wegańskie pierniczki
Dziś propozycja typowo świąteczna i bardzo aromatyczna :) Nie tylko dla wegan! Przepis pochodzi z książki "Fika" wydanej przez Ikeę. Przerobiłam go na wegański, bo w wersji pierwotnej było masło (125 g), a nie olej. Zwróćcie tylko uwagę na to, że więks...
SISTERS' COOKING
Wegańskie
,
Dzieci
,
Cynamon
,
Imbir
,
Piernik
,
Święta
,
Bez jaj
,
Ciasteczka
,
Ciastka
Racuchy z jabłkami
Na śniadanie, na lunch, na obiad, podwieczorek i kolację. Zawsze najlepsze. Racuchy :)Składniki:250 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży250 ml mleka2 jajka20 g roztopionego i przestudzonego masła100 g cukru trzcinowego*szczypta soliolej do smażenia1-2 ...
SISTERS' COOKING
Dzieci
,
śniadanie
,
Deser
,
Jabłka
,
Drożdże
,
Placki
,
Placuszki
Przyprawa do piernika D.I.Y.
Jako, że zrobiłam już w tym roku własny cukier waniliowy oraz ekstrakt waniliowy, czas przedświąteczny zmobilizował mnie do tego, aby przygotować przyprawę do moich ulubionych bożonarodzeniowych ciasteczek własnoręcznie. Jak większość rzeczy, które pre...
SISTERS' COOKING
D.I.Y.
,
Cynamon
,
Imbir
,
Piernik
,
Święta
Pasta z pieczonego czosnku z rozmarynem
To jeden pierwszych przepisów z mojego najnowszego nabytku, czyli "Jadłonomii" Marty Dymek. Przepis wypatrzony podczas popołudniowej kawy przez mojego męża, a zrealizowany przeze mnie. Doskonały do kanapek i nie tylko!Składniki:1 główka czosnku1 ...
SISTERS' COOKING
Impreza
,
Kolacja
,
Wegańskie
,
Czosnek
,
Fasola
,
Pasta na chleb
,
Cytryna
Zupa dyniowo-soczewicowa z mleczkiem kokosowym i jarmużem
Po raz pierwszy gotowałam tę zupę w wielkim harcerskim kotle, razem z klasą mojej córki i kilkorgiem rodziców. Na świeżym powietrzu, w jesiennym słońcu smakowała ona cudownie. No cóż, mogę się o niej wyrażać w samych superlatywach! Jest pyszna, p...
SISTERS' COOKING
Kolacja
,
Wegańskie
,
Zupa
,
Soczewica
,
Dynia
,
Mleczko kokosowe
Ciasto żytnie z jabłkami
To moje pierwsze w 100 % żytnie ciasto. Przed wypiekiem miałam trochę mieszane uczucia. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Obawiałam się "chlebowego" smaku...Wszystkie moje obawy okazały się jednak niepotrzebne, bo ciasto jest świetne, delikatne i ba...
SISTERS' COOKING
Wegetariańskie
,
Jabłka
,
Ciasto
,
Cynamon
,
Migdały
Krem czosnkowy
Na pochmurny, deszczowy dzień mam dziś dla Was rozgrzewający krem!Składniki:12 ząbków czosnku1 l bulionu warzywnego3 ziemniaki1 cebula250 ml śmietany kremówki50 g żółtego sera np. cheddar3 kromki chlebaoliwa z oliwek1 łyżka posiekanego świeżego r...
SISTERS' COOKING
Wegetariańskie
,
Kolacja
,
Czosnek
,
Ser
,
Zupa
,
Ziemniaki
,
Zupa krem
Smażone, zielone pomidory
Konfitury te powstały właściwie tylko dlatego, że na moich czterech krzaczkach pomidorowych zostało sporo zielonych owoców i zdałam sobie sprawę z tego, że nie dojrzeją one przed przymrozkami. Szkoda by było, żeby się zmarnowały, więc je usmażyłam :)Ko...
SISTERS' COOKING
Przetwory
,
Pomidory
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
Wiadomo, że pieczywo na zakwasie jest smaczniejsze, bardziej trwałe i zdrowsze, ale nie zawsze jest czas i chęci, aby takowe przygotować. A może po prostu nie macie jeszcze odwagi na zakwasowe wypieki? W każdym z tych przypadków, ten przepis jest...
SISTERS' COOKING
Wegetariańskie
,
Kolacja
,
śniadanie
,
Drożdże
,
Chleb
Kompot
Możecie wykorzystać różne owoce. Najlepiej zacząć już na początku lata i wykorzystywać po kolei wszystkie sezonowe owoce, które lubicie. Ja tym sposobem mam już w spiżarni przetwory z moreli, brzoskwiń, jabłek, śliwek i gruszek :) Przygotowanie takich ...
SISTERS' COOKING
Wegańskie
,
Dzieci
,
Jabłka
,
D.I.Y.
,
Przetwory
,
Morele
,
Owoce
Focaccia z rozmarynem i czosnkiem
Dziś focaccia, siostra pizzy. Trochę skromniejsza, ale równie pyszna. Doskonała na ciepło i na zimno. Świetna do sałatek, do dań z grilla czy też jako zagryzka do piwa lub wina. Może stanowić bazę do kanapek. Przepis nieskomplikowany, więc każdy sobie ...
SISTERS' COOKING
Impreza
,
Kolacja
,
Wegańskie
,
Czosnek
,
Drożdże
,
Włochy
,
Rozmaryn
Sezonowa tarta na kruchym spodzie
Mam coś dzisiaj dla Was na osłodę z powodu kończących się wakacji. Pyszna tarta na kruchym spodzie, wypełniona kremem z białej czekolady i mascarpone. A na wierzchu ulubione owoce sezonowe. I wcale się przy niej nie napracujecie :)Przepis dostałam od z...
SISTERS' COOKING
Wegetariańskie
,
Impreza
,
Deser
,
Maliny
,
Tarta
,
Truskawki
,
Borówki
,
Czekolada
,
Mascarpone
Przetwory z ogórków
Ogórki na zdjęciu są świeżo zaprawione, stąd ich intensywna zieleń!Ogórki potaniały (przynajmniej u nas), czas zrobić przetwory na zimę. Na pierwszy ogień poszły ogórki kiszone, potem zaczęły się kombinacje. Przewertowałam książki i znalazłam co nieco....
SISTERS' COOKING
Wegańskie
,
Przetwory
,
Curry
Makaron z bobem i miętą
Czy u Was też pojawił się już bób? Ja, jak widzicie, zdążyłam już jedną porcję przerobić na obiad. Mówię Wam, pycha!Jeśli ugotujecie i obierzecie bób wcześniej przygotowanie tej pasty zajmie Wam około 15-20 minut. Składniki:300g świeżego bobu,2 łyżki o...
SISTERS' COOKING
Wegetariańskie
,
Makaron
,
Parmezan
,
Mięta
←
Poprzednia
1
2
3
Następna
→